Barcelona e orașul meu de suflet! E splendid, atât de colorat și vibrant! Cu Rambla sa frumoasă, chiar dacă veșnic aglomerată, cu uimitoarele clădiri Art Nouveau, ce vin parcă de pe un tărâm fantastic, cu spaniolii veseli, mâncarea bună, sangria delicioasă. Recunosc, iubesc Barcelona cât se poate de mult!
Am fost de trei ori până acum aici. Am făcut de fiecare dată excursii relaxate, în care am vizitat fără grabă ce ne-am dorit. De asta nici nu am reușit încă să vedem tot ce se poate în Barcelona, și nici nu am ajuns în împrejurimi, la Montserrat sau Girona.
Dar nu îmi fac griji, știu că ne vom întoarce aici cât de des vom putea. Iar faptul că Mara a fost extaziată când i-am arătat niște poze cu clădiri mi-a topit inima! Mergem cât de curând și cu ea!
Citește și: Obiective turistice în Barcelona, inclusiv 11 locuri mai puțin cunoscute
Cum ajungi în Barcelona
Wizzair are zboruri directe din România spre Barcelona, mai exact din București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași și Timișoara.
Dar și compania HiSky are zboruri din București, Cluj-Napoca și Timișoara până în Barcelona. Este o companie moldoveneasca, sper eu promițătoare, despre care citesc că este posibil ori să decurgă totul perfect și la timp, ori să aibă întârzieri destul de mari.
Dacă ai vreo experiență cu HiSky, chiar te rog să îmi scrii în comentarii!
Cazare în Barcelona
Știu că sunt nenumărate opțiuni de hoteluri, apartamente, zone de cazare. Dar nu îți face probleme, am făcut eu cercetarea pentru tine! Să călătorești e distractiv, dar cercetarea de dinainte poate deveni copleșitoare. Mie îmi place să fac acest research amănunțit, și împărtășesc cu tine itinerarul meu detaliat. Inclusiv opțiuni de cazare.
Îţi recomand să te cazezi în zona Ramblei, vei fi aproape de multe obiective, staţii de metrou şi autobuz. Poți să te cazezi și mai departe, doar ai grijă să fii lângă o stație de metrou.
Dar noi am ales de fiecare dată cazare pe Rambla sau aproape de acest bulevard, și am fost foarte mulțumiți. E plin de viață, e optim pentru o plimbare seara, are o mulțime de restaurante (deși pot fi și țepe, ai grijă și citește mereu recenzii pe google maps). Iar diminețile, când nu aveam mic-dejun la cazare, obișnuiam să intrăm la Carrefour-ul de pe Rambla și să ne luăm câte un sandviș delicios cu baghetă proaspătă și jamón serrano cu 1.5€ (în 2019). Același sandviș costa cel puțin triplu la Boqueria.
Am cercetat câteva zeci de recenzii și am ales numai unități cu note extrem de bune, în trei categorii de buget.
Buget mic
RECOMANDAREA MEA #1
RECOMANDAREA MEA #2
Hostal Marenostrum (B&B)
⭐RATING: 8.3 / 2500+ recenzii
✔️Mic-dejun fabulos inclus
✔️Pe Rambla, lângă stația de metrou Liceu
Altă opțiune foarte bună în buget mic: Hostal Benidorm.
Buget mediu
RECOMANDAREA MEA #1
RECOMANDAREA MEA #2
H10 Universitat (Hotel⭐⭐⭐⭐)
⭐RATING: 8.8 / 2600+ recenzii
✔️Mic-dejun fabulos inclus
✔️Aproape de Plaça de Catalunya
RECOMANDAREA MEA #3
Iberostar Paseo de Gracia (Hotel⭐⭐⭐⭐)
⭐RATING: 8.8 / 2800+ recenzii
✔️Mic-dejun superb inclus
✔️Chiar în Plaça de Catalunya
✔️Piscină pe acoperiș
Alte opțiuni foarte bune în buget mediu: Gòtic by The 5ve Soul, The Streets Apartments Rambla, Casa Lirio, Casa Abamita, Violeta Boutique, Arc La Rambla, Boutique Hotel H10 Catalunya Plaza.
Boutique/Lux
RECOMANDAREA MEA #1
ME Barcelona
(Hotel⭐⭐⭐⭐⭐)
⭐RATING: 9.2 / 1500+ recenzii
✔️Mic-dejun foarte bun
✔️Spa și centru wellness
✔️Piscină în aer liber pe acoperiș
RECOMANDAREA MEA #2
Hotel Neri – Relais & Chateaux (Hotel⭐⭐⭐⭐⭐)
⭐RATING: 9.1 / 250+ recenzii
✔️Mic-dejun superb inclus
✔️Clădire aristocrată din secolul 18 în Barri Gothic
Altă opțiune foarte bună în buget Boutique/Lux: Kimpton Vividora Hotel.
Transportul în comun
Am vorbit pe larg despre transportul în comun, inclusiv modalități de a ajunge de la aeroport în oraș, în articolul Transportul public în Barcelona în 6 pași simpli.
Ce vizităm în Barcelona – propunere de itinerar
Îți recomand să stai minim 3 zile în Barcelona, dar ideale sunt 6-7 zile, plus alte câteva dacă vrei să faci excursii de o zi.
Dacă ai doar 3 zile la dispoziție, îți recomand să le organizezi astfel:
- Ziua 1: La Rambla, Barri Gothic, Port Vell și plaja Barceloneta
- Ziua 2: Park Güell, Sagrada Familia. Opțional: Recinte Modernista de Sant Pau
- Ziua 3: Palau de la Música Catalana, Casa Batlló, La Pedrera. Opțional: Casa Vicens
Dacă în schimb ai o săptămână la dispoziție, îți recomand următorul itinerar. L-am creat foarte atent și am inclus obiective dincolo de cele arhi-cunoscute. Vei găsi aici referințe la mai multe case proiectate de Gaudi, dar și clădiri proiectate de alți arhitecți famioși ai vremii.
💡Am povestit în articolul Obiective turistice în Barcelona, inclusiv 11 locuri mai puțin cunoscute despre fiecare obiectiv, costuri și ponturi de vizitare. Pentru acum, le menționez pe scurt în itinerar.
- Ziua 1: Plaça de Catalunya, Palau de la Música Catalana, La Rambla, Barri Gotic, Palau Güell, Monument a Colom, Rambla del Mar
- Ziua 2: Park Güell, Casa Vicens
- Ziua 3: Sagrada Familia, Recinte Modernista de Sant Pau
- Ziua 4: Arc de Triomf, Parc de la Ciutadella, Plaja Barceloneta, Montjuic, MNAC – Font Magica
- Ziua 5: Plimbare Art Nouveau în Eixample, Casa Batlló, La Pedrera
- Ziua 6: Torre Bellesguard, CosmoCaixa, Tibidabo
- Ziua 7: Camp Nou / PortAventura World
- Excursii de o zi: Montserrat, Girona, Andorra.
Ziua 1: Plaça de Catalunya, Palau de la Música Catalana, La Rambla, Barri Gotic, Palau Güell, Monument a Colom, Rambla del Mar
- Pare un traseu stufos, dar este doar o plimbare de aproximativ 3.5 km. Vezi aici traseul pe Google maps.
- Ca obiective de vizitat în aceasta zi am inclus Palau de la Música Catalana (o clădire superbă pe care nu trebuie să o ratezi), Palau Güell (o clădire de-a lui Gaudi mai puțin cunoscută, dar fascinantă) și urcarea în Monumentul lui Columb.
- Traseul se termină cu Rambla del Mar, o pasarelă superbă care duce la centrul comercial Maremagnum.
Ziua 2: Park Güell, Casa Vicens
- Dimineața vizitează Park Güell, ține minte că e important să cumperi biletele online, și să alegi o oră de intrare. Ai la dispoziție 30 de minute de la ora selectată să intri în parc, altfel pierzi biletul. Deci în funcție de cazarea ta, calculează cât îți ia să ajungi la Park Güell și cumpără biletul din timp.
- După-masă vizitează Casa Vicens, prima casă proiectată de Gaudi. A fost deschisă publicului recent, în 2017, după un amplu proces de restaurare.
Ziua 3: Sagrada Familia, Recinte Modernista de Sant Pau
- Începe ziua cu magnifica Sagrada Familia. Și aici trebuie să cumperi biletul online cu ora pe el, și ai 15 minute de la ora selectată să intri în biserică.
- La 850m de Sagrada se află Recinte Modernista de Sant Pau, un fost spital proiectat de Lluís Domènech i Montaner, un alt arhitect strălucit, contemporan cu Gaudi. Până de curând, nu era un obiectiv prea cunoscut, dar mi se pare chiar necesar să vezi acest fost spital, e cu totul magnific!
Ziua 4: Arc de Triomf, Parc de la Ciutadella, Plaja Barceloneta, Montjuic, MNAC – Font Magica
- Începe această zi la Arc de Triomf, construit în stil neomaur în 1888.
- Continuă cu Parc de la Ciutadella, o adevărată oază verde în mijlocul Barcelonei. Este gratuit de vizitat. Nu rata aici Plaça de Sonia Rescalvo Zafra și Umbráculo.
- Mai departe mergi pe jos până la plaja Barceloneta, sunt 1.5 km. Apoi mergi pe plajă până la plaja San Sebastian, care se continuă din Barceloneta. De aici ia telecabina până pe Montjuic.
- Admiră priveliștile de pe Montjuic.
- Apoi coboară pe jos sau cu autobuzul până la muzeul MNAC și Fântâna Magică, care de obicei are spectacole pe seară. Însă în 2024 fântâna este complet închisă ca măsură de economisire a apei din cauza restricțiilor de secetă.
Ziua 5: Plimbare Art Nouveau în Eixample, Casa Batlló, La Pedrera
- Pornește în plimbare din Plaça de Catalunya pe Passeig de Gracia. Ai intrat în elegantul cartier Eixample. Aici vei putea admira o mulțime de clădiri Art Nouveau splendide.
- Vizitează Casa Batlló și La Pedrera, ambele pe Passeig de Gracia.
- Dacă ești foarte pasionat de arhitectură, dedică o zi în plus clădirilor Art Nouveau, unele pot fi vizitate. Voi scrie cât de curând un articol dedicat, lasă-mi un comentariu dacă te interesează.
Ziua 6: Torre Bellesguard, CosmoCaixa, Tibidabo
- Astăzi vizitezi Tibidabo. Dar începe dimineața cu Torre Bellesguard, căci e în același cartier, și are program doar dimineața. Este o casă superbă proiectată de Antoni Gaudí.
- În drum spre Tibidabo se află acum Museu de la Ciència CosmoCaixa, muzeul științelor. Este destul de apreciat, nu numai de copii. Așa că ia în considerare o oprire aici.
- Urcă până la Tibidabo cu funicularul și bucură-te de priveliști. Încearcă neapărat atracțiile panoramice de la începutul secolului 20. Am înțeles că atracțiile din parcul de distracții nu sunt cine știe ce, deci nu știu dacă merită biletul, dar merită să urci aici pentru priveliște.
Ziua 7: Camp Nou / PortAventura World
- Dacă ești pasionat de fotbal, îți va plăcea vizita la Camp Nou. Eu nu sunt, și tot mi-a plăcut! Are acum și o expoziție imersivă.
- Poți folosi această zi și pentru a merge la PortAventura, un parc de distracții în Tarragona, la 100 km de Barcelona
10 ponturi pentru o vacanţă reușită în Barcelona
1. Cazează-te pe Rambla
Cum am povestit mai sus, Rambla e alegerea noastră de top pentru cazare în Barcelona. Știu că sună prea turistic, dar ai opțiuni pentru toate buzunarele aici și e o plăcere să te plimbi în zonă când vii sau pleci de la cazare!
2. Ia micul-dejun la Carrefour Market
Probabil cel mai bun pont pe care ți-l pot da! Dacă nu ai mic-dejun inclus la cazare, nu te aventura să te oprești la o cafenea pe Rambla ca să lași câteva zeci de euro (cum am făcut și noi, de altfel, în prima zi).
Mergi în schimb la Carrefour Market de pe Rambla și ia-ți un sandviș proaspăt preparat. Este un sandviș cu baghetă proaspătă și se numește bocadillo. Au un stand de sandvișuri cum sunt la noi la Mega, unde ți le prepară pe loc la cerere, noi luam mereu cu jamón serrano, și îi puneau și ulei de măsline, delicios!
Când am mers noi ultima dată, în 2019, un astfel de bocadillo costa doar 2.50€! Acum nu știu cât ar putea fi, chiar te rog să îmi scrii în comentarii sau pe Instagram dacă mergi. Dar cu siguranță e muuult mai ieftin decât orice altă opțiune din jur.
În orice caz, același bocadillo costă cel puțin triplu la o cafenea de pe Rambla sau la Boqueria. De fapt, chiar și dacă ai mic-dejun inclus la cazare, e o idee bună să îți iei un sandviș pentru o gustare la prânz.
3. Opreşte-te la Boqueria pentru o porţie de fructe sau suc
Poți să îți iei tot felul de gustări din Boqueria, de la un snack cu jamón serrano, la pește, rondele de cartofi, sau chiar un burrito. Noi adorăm să ne luăm câte o porție de fructe la pachet sau un suc de fructe.
Într-adevăr, recipientele sunt din plastic, nu e sustenabil deloc. Iar prețurile nu se compară cu fructele la kg pe care le găsești la 2 tarabe mai încolo. Dar sunt spălate, tăiate și le poți mânca pe loc, pe drum spre următorul obiectiv. Iar căpșunile în Spania sunt demențiale!
În 2024 văd că un pahar cu fructe costă în jur de 3.50€.
4. Ia trenul de la aeroport spre oraş, e mai ieftin. Dar dacă te grăbeşti, foloseşte Aerobus.
Am povestit în articolul despre transportul public în Barcelona despre diversele opțiuni de a ajunge de la aeroport în Barcelona. Pe scurt:
Poți ajunge de la aeroport în oraș cu trenul.
- Gara RENFE este la terminalul T2. Faci 26 de minute până la stația Passeig de Gracia, chiar vis-a-vis de Casa Batllo.
- Frecvența trenurilor este de două trenuri pe oră.
- Costul este cel al unei călătorii urbane obișnuite pentru zona 1, fiind inclusă pe cardurile T-casual și T-familiar.
Sau cu Aerobus, un autobuz express.
- Circulă la fiecare 10 minute şi are staţii în Plaça Espanya şi Plaça de Catalunya.
- Călătoria între Plaça de Catalunya şi aeroport durează aproximativ 35 de minute.
- O călătorie costă 7.25€ pe un sens, sau 12.50€ dus-întors.
Călătoria cu trenul este mai ieftină, dar sunt doar 2 trenuri pe oră. Aerobus-ul în schimb circulă la fiecare 10 minute, dacă te grăbești este mult mai eficient.
5. În prima duminică a fiecărei luni ai intrare gratuită la o mulţime de muzee din Barcelona
Încearcă să profiți de această ofertă dacă ajungi în Barcelona în prima duminică a lunii. Poți vedea gratuit atracții precum Muzeul Picasso, MNAC, Born Centre de Cultura i Memòria sau Castell de Montjuïc. Întreaga listă de muzee aici.
6. Exersează-ţi spaniola
Puțini barcelonezi vorbesc engleza, așa că începe de pe acum să exersezi măcar câteva expresii în spaniolă: buenos dias, hola, cómo estás, muy bien, gracias, mucho gusto (un răspuns potrivit când cineva îți mulțumește), adiós, para llevar (la pachet, to go). Limba oficială a regunii este catalana, dar toți vorbesc și spaniola.
7. Cumpără-ţi bilete online la atracţiile principale, altfel s-ar putea să nu prinzi loc
Chiar și în extra-sezon, Barcelona este destul de populară și aglomerată. Nu risca, și cumpără online biletele, măcar la obiectivele principale, cum ar fi Sagrada Familia, Casa Batllo, La Pedrera sau Parc Guell.
Acestea, spre exemplu, au vizita organizată pe intervale de timp. Deci e posibil nu numai să stai la cozi uriașe dacă nu îți cumperi biletul de acasă, ci chiar să nu prinzi vreun interval disponibil.
🚫Ca să nu mai spun că Sagrada Familia și Parc Guell NU VÂND bilete fizic la casa de bilete! Dacă ai ajuns cumva acolo fără bilet, te vor pune să intri pe telefon și să cumperi biletele online.
🎫 De obicei, noi alegem să cumpărăm bilete prin intermediul GetYourGuide, o platformă prietenoasă, foarte ușor de folosit. Rezervările le ai pe telefon, le poți anula gratuit și ai Suport pentru clienți 24/7.
Vei vedea că în multe instanțe biletul pe GetYourGuide e oferit chiar de instituția în sine, nu vreun intermediar, și prețul este cel oficial, pe care îl găsești la casa de bilete. E cu atât mai simplu să ai toate biletele într-o singură aplicație decât să le cumperi de pe 10-15 site-uri diferite.
8. Café con leche!
Vai câte priviri urâcioase am primit de câte ori am cerut cappuccino sau caffe latte in Barcelona! Dar mi-am învățat lecția. Suntem în Spania, bem ca spaniolii, café con leche!
9. Fă un tur Art Nouveau în Barcelona
Barcelona e plină-ochi de clădiri magnifice! E greu să crezi că poate exista atâta frumusețe adunată la un loc! Voi scrie un articol dedicat despre minunățiile de clădiri și unde le poți găsi. Pe multe le poți admira simplu din stradă, dar în unele poți chiar intra.
Între timp, am menționat câteva aici: Obiective turistice în Barcelona, inclusiv 11 locuri mai puțin cunoscute.
10. Mergi în extra sezon
Este un oraș atât de popular, nici nu vreau să mă gândesc cât de plin este vara. Clima e plăcută în Barcelona, așa că profită și mergi în extra-sezon, nu are sens să mergi vara, când e aglomerat, prețurile umflate și o căldură greu de suportat când trebuie să te plimbi și să vizitezi toată ziua.
Noi am fost în Barcelona prima dată la sfârșit de ianuarie și am prins un soare de stăteam în mânecă scurtă! Apoi am mai încercat o dată să mergem în ianuarie și am prins o vreme rece și ploioasă, și o dată în martie, când nu ne-a plouat, dar a fost cam înnorat și vântos.
☀️ Din ce am mai citit, perioadele ideale pentru a vizita Barcelona sunt sfârșitul lui mai sau începutul lui octombrie, când vremea este foarte bună și nu e atât de plin de turiști.
Anul acesta ne gândim să dăm o fugă în octombrie, văd că la începutul lunii sunt maxime de 27 grade! În ultimii ani toamna a fost o vreme mai blândă și mai caldă decât primăvara, deci cred că e o opțiune mai bună.
Bonus: mare grijă la hoții de buzunare în Barcelona!
Un ultim pont de la mine: ai extra grijă la hoții de buzunare! În toate destinațiile turistice e plin de ei, dar în Barcelona parca sunt și mai și. Ține-ți telefonul în siguranță în orice moment, în buzunarul din față, și când te afli în zone aglomerate ține-ți rucsacul în față.
Excursii de o zi din Barcelona
Poți ajunge oriunde, desigur, cu transportul în comun. Până în Girona, de exemplu, faci 40 minute cu trenul, iar până în Figueres 1h 10min. Dar până în Andorra faci 3-4 ore, sau până în Montserrat cam 2h cu două mijloace de transport plus funicular.
Așa că ia în considerare să alegi o excursie organizată. Pe lângă transportul rapid și fără bătăi de cap, ai alături un ghid profesionist care îți întregește experiența cu povestirile sale.
Mai jos vei găsi cele mai bune și mai populare excursii din Barcelona, inclusiv în Monserrat și Girona.
Montserrat
Montserrat e un loc superb ce merită o excursie de o zi din Barcelona!
- Barcelona: Montserrat Tour with Cog-Wheel & Black Madonna
- ⭐RATING: 4.3 / 5 – cu 1300+ recenzii pozitive | ⌛DURATA TURULUI: 5 ore
- Include vizita alături de un ghid, transport cu autocarul până în Montserrat (50 min pe sens), urcarea cu telecabina sau cu trenul cu cremalieră și accesul cu prioritate în biserică și la Fecioara Neagră.
Girona
Girona e o altă opțiune grozavă pentru o excursie de o zi. Fă o excursie în Girona-Figueres pentru o experiență surrealistă în lumea lui Salvador Dalí (care s-a născut în Figueres), sau fă o excursie în Girona și Costa Brava.
Girona a devenit Braavos și King’s Landing în sezonul 6 al Game of Thrones, așa că dacă ești fan înrăit, trebuie să faci un tur al locurilor de filmare!
- Girona: Game of Thrones Small Group Tour
- ⭐RATING: 4.9 / 5 – cu 400+ recenzii pozitive | ⌛DURATA TURULUI: 2.5 ore
- Vizitează locurile de filmare și descoperă locuri mai puțin știute ale Gironei alături de un ghid acreditat în istorie medievală și expert al serialului. Ghidul îți va prezenta pe tabletă scenele din Game of Thrones filmate aici și le vei putea compara cu locurile reale.
- From Barcelona: Girona and Costa Brava Full-Day Tour
- ⭐RATING: 4.7 / 5 – cu 950+ recenzii pozitive | ⌛DURATA TURULUI: 10 ore
- Este o excursie cu un grup mic, de maxim 8 oameni și include preluarea și predarea la hotel și transportul cu un minivan. Include o plimbare pe Costa Brava în mai multe orășele, printre care și Girona, alături de un ghid. Vei descoperi priveliști dramatice asupra coastei, mici sate pescărești, ruine romane și o bună bucată de istorie medievală.
Andorra
Din Barcelona ajungi ușor și în Andorra, a șasea cea mai mică țară din Europa, aflată în Pirinei, la granița cu Franța. Pe lângă peisajul muntos splendid, poate te va atrage aici și o sesiune de shopping, căci în Andorra nu se aplică TVA.
Cum spuneam, autobuzele publice fac 3h până aici, iar un bilet costă 30€ pe sens. Nu ai nevoie de pașaport sau viză pentru a intra în Andorra, o poți face cu buletinul.
- Barcelona: Guided Day Trip to Andorra, France, and Spain
- ⭐RATING: 4.6 / 5 – cu 900+ recenzii pozitive | ⌛DURATA TURULUI: 12 ore
- Vizitezi 3 țări într-o singură zi: Andorra, Franța și Spania, vezi sate medievale fermecătoare și peisaje naturale frumoase de-a lungul drumului.
Cum să îți organizezi vacanța în Barcelona
Sper să găsești utile toate detaliile și ponturile pe care le-am inclus în articol. Tu când plănuiești să mergi în Barcelona?
Cazare în Barcelona
RECOMANDAREA MEA pentru Buget Mic
RECOMANDAREA MEA pentru Buget Mediu
RECOMANDAREA MEA Boutique/Lux
ME Barcelona
(Hotel⭐⭐⭐⭐⭐)
⭐RATING: 9.2 / 1500+ recenzii
✔️Mic-dejun foarte bun
✔️Spa și centru wellness
✔️Piscină în aer liber
Citește și alte articole pe care le-am scris:
- Obiective turistice în Barcelona (și 11 locuri mai puțin cunoscute)
- Transportul public în Barcelona în 6 pași simpli
- Tibidabo: cea mai frumoasă priveliște din Barcelona și cum ajungi aici
- Barcelona lui Domènech i Montaner: modernism dincolo de Gaudi
Lasă un comentariu