Search here...
TOP
Napoli și Coasta Amalfi

Obiective de vizitat în Napoli, orașul pe care îl vezi și apoi poți muri (II)

Am povestit în prima parte a articolului despre cazare în Napoli, excursii pe care le poți face de aici și obiectivele principale pe care ar trebui să le vezi. În continuare îți spun despre alte obiective, cele mai bune pizzerii din oraș (recomandate de localnici) și îți dau sugestii despre câteva produse tradiționale pe care să le încerci.

Alte obiective de vizitat în Napoli

Napoli Sotterranea este un tur prin tunelurile subterane care ascund ruine de pe timpul romanilor, dar și adăposturi din vremea celui de-al doilea război mondial.

Muzeul de Arheologie din Napoli găzduiește artefacte găsite la Pompeii și Herculaneum, și numai pentru asta mi se pare că merită vizitat dacă ai ceva mai mult timp în oraș.

Ospedale delle Bambole sau spitalul păpușilor e un centru de reparații jucării care s-a transformat și în muzeu. Ne-a recomandat gazda noastră airbnb să îl vizităm, zicând că e un loc mai inedit din Napoli, dar nu am avut timp nici să ne gândim la el.

Museo delle Arti Sanitarie a fost tot o recomandare de la gazda noastră, este un muzeu al istoriei medicinii.

Pizzerii de încercat în Napoli

Când ești în Napoli… cu siguranță trebuie să mănânci pizza! De ce? Simplu, aici este locul unde a fost inventată! Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să încerci pizza margherita aici, este cea mai simplă dar crede-mă că în Napoli e o experiență aparte!

Pizza Margherita are 3 culori, aceleași de pe steagul italian: roșu (de la sosul de roșii), alb (mozzarella) și verde (câteva frunze de busuioc). E fascinant cât de bună poate să fie o pizza cu atât de puține ingrediente, dar aici calitatea dictează. Tipul de mozzarella folosit este fior di latte, roșiile sunt cele locale care se coc în soarele puternic de pe dealurile din Sorrento, iar uleiul de măsline din abundență pus la final întregește gustul divin!

Să îți vând un pont: în București există o pizzerie care se apropie de ce am gustat în Napoli, se numește Mamizza și o găsești pe strada Tunari. Fac pizza napoletană și se laudă că folosesc numai ingrediente aduse direct din regiunea Campania, unde se află și Napoli.

L’Antica Pizzeria da Michele

Am scris un articol întreg despre această pizzerie divină, unde se consideră că se vinde cea mai bună pizza din lume. Este cu totul deosebită, diferită de orice altă pizza am încercat, la Da Michele mi s-au schimbat standardele pentru pizza și nimic nu a mai fost la fel după!

Pizzeria Da Michele

Fericire la farfurie!

Eu am încercat-o când am fost singură cu munca (atunci am scris articolul), au lăudat-o și colegii care locuiesc în Napoli, deci e foarte apreciată și de localnici. Am fost o dată când am mers cu Alex și finii noștri (și ne-a dat pe spate pe toți), iar când am plecat din vacanță, în drum spre aeroportul din Roma am hotărât să ne mai oprim la o tură de pizza incredibilă! Și ce bine am făcut!

Pizzeria este aproape de gara Garibaldi, pe Via Cesare Sersale 1, și vinde doar două tipuri de pizza, margherita și marinara (cu sos de roșii, usturoi, oregano și ulei de măsline, deci fără brânză). Prețurile sunt derizorii, cam 4-5 o pizza, este nimic pentru ce bunătate te așteaptă! Iar localul este cât se poate de banal, cu faianță pe pereți, pahare din plastic și mese lungi de 8 persoane, fără față de masă. Pentru că se concentrează foarte mult pe experiența pizzei și nu pe aspectul locului.

Sistemul la Da Michele este mai aparte. Nu poți face rezervări, trebuie să te prezinți la fața locului și să iei un bon de ordine. Apoi aștepți în fața pizzeriei să îți strige numărul. Asta se poate să dureze și o oră-două. Destul de tragic când stai în miresmele acelea și poate îți e și foame.

Dacă nu vrei totuși să aștepți le poți spune că vrei să comanzi la pachet, este o coadă de doar câteva persoane pentru asta și vei primi pizza mult mai repede. Doar că trebuie să ai unde să o savurezi în tihnă. E destul de moale ca să o mănânci cu mâna, dar îți dau un pont pe care l-am văzut la localnici: o îndoaie în două ca pe un calzone și o mănâncă așa.

Pizzeria Da Michele

Coadă la Pizzaria Da Michele în Napoli

Pizza la Da Michele, Napoli

Pizza inconfundabilă de la Da Michele

Pizza la Da Michele, Napoli

Pizza la Da Michele, Napoli

Antica Pizzeria Brandi

Această pizzerie are o poveste fantastică! Și-au început activitatea în 1780 în locația unde se află și azi, pe strada Salita S. Anna di Palazzo, lângă Piazza del Plebiscito. Pizza făcută de ei era foarte apreciată de întreg orașul, astfel că un secol mai târziu, în 1889, pizzarul de aici (în italiană pizzaiolo) a fost invitat la Curte și i s-a cerut să pregătească pentru Maiestatea Sa Regina Margareta o pizza cu totul nouă, pe care a numit-o Pizza Margherita după numele reginei.

Brandi se laudă pe bună dreptate cu inventarea pizzei atât de cunoscută în această regiune. Am fost și noi într-o seară să o încercăm și nu am fost dezamăgiți. Nici ei nu iau rezervări, când ajungi trebuie să te înscrii cu numele și numărul de persoane la recepție și când se eliberează o masă te cheamă înăuntru. Nu este nici pe departe nebunia de la Da Michele, e un restaurant mult mai elegant, unde nu e totul pe repede înainte, și mai erau doar câteva cupluri care așteptau afară atunci când am fost noi.

Cei de la pizzerie au fost foarte prietenoși și ne-au lăsat să îi pozăm, le-am spus că îi punem pe Instagram Stories și s-au bucurat! Eu mi-am comandat desigur tot margherita, a devenit pizza mea preferată. Dar nu pot spune că mi-a plăcut la fel de mult ca cea de la Da Michele. Dacă ajungi și tu în Napoli și încerci mai multe pizzerii, chiar te rog să îmi spui ce părere ai!

Pizza la Brandi, Napoli

Pizza Brandi, Napoli

Pizza la Brandi în Napoli

Pizzeria Brandi

Pizzeria Brandi, Napoli

Delicatese locale în Napoli

Alte pizzerii foarte bune pe care ni le-a recomandat gazda noastră sunt Sorbillo, Di Matteo și Vesi în centrul vechi, sau pe Lungomare: 50 kalo’, Regina Margherita și Antonio&Antonio. Sau dacă ți-ar plăcea să afli și mai multe despre arta preparării pizzei, urmează un workshop de pizza, include și prânzul și mi se pare o experiență inedită.

Un alt loc cu tradiție pe care trebuie să ți-l recomand este Gran Caffè Gambrinus, o cafenea teribil de elegantă din secolul 19, în stilul celor pe care le găsești în Viena. Aici poți degusta delicatese de patiserie, pe care de fapt le poți lua și la pachet, noi așa am făcut, nu trebuie neapărat să iei o masă în cafenea.

Gay Odin este o fabrică de ciocolată artizanală faimoasă, fondată la sfârșitul secolului 19. Găsești aici produse foarte deosebite din ciocolată și are mai multe locații prin oraș, dintre care două pe Via Toledo la numerele 214 și 427.

Un alt produs tradițional pe care este musai să îl încerci în Napoli este sfogliatella, un foietaj umplut cu cremă în formă de scoică. Sfogliatella înseamnă „frunză/strat subțire”, căci textura ei se aseamănă cu frunzele așezate una peste alta. Te încurajez să încerci și gelato de câte ori ai ocazia, nu poți da greș cu gelato nicăieri în Italia. Și limoncello este la mare căutare aici, doar lămâile de pe coasta amalfitană sunt faimoase.

Dacă te pasionează să afli și mai multe despre mâncărurile locale, încearcă să faci un tur ghidat cu street food, ai degustările incluse și un ghid pregătit cu multe povești.

Păreri contradictorii despre Napoli

Desigur că orașul are farmecul său și multe locuri teribil de frumoase. Dar în același timp e tare murdar, traficul este un haos, trebuie să traversezi cu grijă, închinându-te înainte, mașinile și scuterele circulă după propria lege (am luat taxi-ul într-o seară, o adevărată aventură de povestit copiilor! Dar ne-am distrat, a meritat banii), sunt oameni dubioși pe stradă, ba chiar i-am văzut pe unii luându-se la bătaie în buricul târgului, lângă gară. Ce-i drept, nu m-am simțit o secundă în nesiguranță, nici măcar când am fost singură, dar nu e chiar un oraș în care să te plimbi seara târziu singură pe străzi.

Primul contact pe care l-am avut ca grup cu Napoli a fost după ce am lăsat mașina la o parcare mai mare la marginea orașului, parcheggio Brin, aici pe hartă, dar nu știu dacă ți-o recomand neapărat. Am ales-o pentru că toată lumea o recomanda online ca fiind o parcare ieftină, cu maxim 7.20€ pe zi, în schimb noi am lăsat-o doar peste noapte și câteva ore după-masa și ne-a costat 10€ într-o zi și 9.50€ în a doua.

În orice caz, de la această parcare ai cam 1 km de mers până la gara Garibaldi, de unde se ia metroul. Ori această stradă de 1 km este cum nu se poate mai rea, mizerie cât cuprinde, blocuri în stare jalnică la stânga și la dreapta, mașini parcate la nimereală și oameni care nu prea îți inspiră încredere. Dar urmează și partea amuzantă a poveștii! În prima zi eram îngroziți când am trecut pe acolo, în a doua deja eram familiari cu zona și ziceam hai că totuși nu e chiar așa de rău. Iar în a treia zi, culmea, chiar ne-am oprit la o cafea pe strada asta! 😂

Rasarit de soare în Napoli

Răsărit de soare în Napoli

Obiective de vizitat în Napoli, orașul pe care îl vezi și apoi poți muri

„Vedi Napoli e poi muori”, după cum a spus însuși Goethe. Adică nimic nu se compară cu frumusețea din Napoli, așa că poți muri după ce l-ai văzut. Desigur că unii glumeți spun astăzi că mori din cauza insalubrității și a gunoiului de pe străzi, dar să nu intrăm în astfel de discuții. 😁

În plus, când spui pizza, spui Napoli, cele două sunt sinonime și te invit să te convingi singur de lucrul acesta. O dată ce vei gusta pizza napoletană papilele tale gustative vor face o revoluție și vor considera că un preparat trebuie să își câștige denumirea de pizza, nu e un produs banal și majoritatea nu îl prepară după standardele lor!

Cert este că îți cam intră pe sub piele orașul ăsta. Și îți garantez că are niște locuri pline de farmec, sper că te-am convins cu ce ți-am povestit aici!

Limoncello


Citește și:

«

»

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: