De când a început pandemia aceasta, și o dată cu ea carantina, am urmărit online o mulțime de discursuri și îndemnuri la a profita de această perioadă ca să faci tot felul de lucruri, de la fitness la self improvement, sau pentru bloggeri să scrii cât mai mult și să fii activ în social media (căci, mai mult ca niciodată, toată lumea e online zilele astea).
Toate acestea au rezonat cu mine, dar nu pentru că sunt obsedată de productivitate. Obsesia mea, sau mai degrabă dorința mea puternică este să fac ceva creativ în timpul liber. Pentru că job-ul este destul de solicitant uneori și totul foarte strict acolo, eu mă destind atunci când sunt creativă. De obicei pentru blog, fie că e vorba de editare foto, planificare de strategii sau creare de content pentru blog sau Instagram.
Așa că îmi propusesem săptămâna trecută să scriu un articol despre ce să faci cât stai acasă. Aveam și o listă scurtă: cursuri, muzee virtuale, să înveți o limbă străină (pentru care voiam să îți recomand Duolingo), fitness acasă (eu fac mereu cu drăguții de la Fitness Blender), voiam și să rezum ceva activități pentru copii, au tot circulat liste interesante pe internet. Adică urma să particip și eu la acest trend de încurajare de activități.
Presiunea de productivitate
Am citit apoi despre productivity pressure. Că nu ar fi corect să se pună atâta presiune să fim productivi în această perioadă.
Societatea capitalistă din ziua de azi promovează eficiența, productivitatea, un echilibru de zen total, și ideea că fericirea vine din consumatorism. Iar promovarea este agresivă și a devenit o presiune. Care se adaugă presiunii de a avea job-ul perfect, familia perfectă si să have your shit together încă de la 10 ani.
Inițial am fost rezistentă acestei idei, de ce să nu fii eficient cu timpul tău? Pentru că timpul liber mi se pare extrem de prețios, eu nu am foarte multă parte de el. Mă bucur zilele astea că am un pic mai mult timp, și îl folosesc pentru blog. Apoi gândindu-mă mai bine am realizat că eu totuși nu simt nicio presiune să fiu productivă cu blogul, chiar îmi place și mă relaxează. Și chiar nu are sens să faci ceva pentru că așa spun sau fac alții.
Am vorbit despre asta și cu terapeuta mea și m-a ajutat să înțeleg că ce se întâmplă în perioada asta e o adevărată traumă colectivă. Și, ca în orice traumă, fiecare găsește propriul mod de a face față, de a „supraviețui”. Unii sunt hiper-productivi, poate chiar ca să nu se gândească la ce se întâmplă, unii gătesc, unii fac mișcare, unii se plâng, alții sunt pozitivi, unii chiar stau toată ziua la televizor. Este modalitatea fiecăruia de a integra sau din contră, a nega ce se întâmplă, ca să facă față situației.
Nicio atitudine nu este greșită, tocmai pentru că suntem atât de diferiți și avem experiențe diferite. Ce este greșit însă e să spunem altora să facă ce facem noi, că asta e calea corectă. Frazele astea sunt valabile în general, dar cu atât mai mult în această situație, în care avem de-a face cu o traumă în desfășurare.
Ce facem noi în carantină
Să îți povestesc strategia mea. Am identificat ce timp liber am, pentru că desigur că acum se vorbește despre ce să faci cu „tot” timpul liber pe care îl ai la dispoziție in senin.
Eu muncesc de acasă, munceam la fel și înainte, nu s-a schimbat nimic aici. Ba chiar am muncit destul de intens în ultimele două săptămâni. Am mai mult timp liber, într-adevăr (dar nu ceva exagerat), pentru că stăm foarte mult în casă, nu mai ieșim să ne vedem cu familia sau prietenii, nu mai ieșim în oraș la un film sau la cină, și la cumpărături mergem cât putem de rar (cumpărături mari o dată la două săptămâni, iar la o săptămână ne refacem stocul de fructe și legume).
Ei bine, folosesc acest timp extra ca să scriu articole pentru blog (nu am publicat foarte multe în ultima vreme, dar am 6 articole gata scrise), traduc unele articole în engleză, sunt mai activă pe Instagram și am început să fac un curs de Pinterest.
Ca să înțelegi, am cumpărat niște cursuri de blogging cu un an în urmă (pe bune, mi-a venit un reminder să le downloadez, că a trecut deja un an!) și de atunci nu am avut timp sau energie să intru în ele. Așa că acum mi s-a părut ocazia perfectă, era ceva ce îmi doream atât de mult să fac, și am ales să încep cu Pinterest. Am învățat cum să creez pins frumoase, am exersat în Canva, mi-am făcut niște templates, a trebuit să aleg fonturi și o paletă de culori. Mi-a plăcut la nebunie, e foarte creativ!
Alex în schimb a intrat în șomaj tehnic de săptămâna trecută. Așa că are 100% timp liber acum. Nici nu am discutat despre asta, el singur s-a apucat să lucreze la randări 3d ca să își îmbunătățească abilitățile, și a făcut și un curs pentru un motor nou de randare, care, culmea, se numește Corona Renderer!
Dar nu face asta în neștire, își rezervă timp și să se uite pe youtube, și să mai lucreze la mașină (găsește mereu ceva de făcut la mașină, e hobby-ul lui, de exemplu zilele astea a insonorizat ușile 😁). E foarte fericit că are timp de toate, cred că de peste un an nu mai reușise să lucreze la randări, nu găsea energia necesară, așa că a văzut acest timp drept o oportunitate.
Sâmbătă am lenevit amândoi de nu se poate! Am stat toată ziua la filme (am văzut noul sezon din Casa de Papel în mai puțin de 24 de ore), nici măcar să gătim nu am avut energie, și ne-am complăcut așa. Aveam nevoie să ne odihnim și am făcut-o fără să ne gândim de două ori. Dar duminică deja nu mai aveam chef să stăm, ne ardeau palmele să creem ceva. Așa că el a stat întreaga zi pe cursul de Corona și eu pe cursul meu de Pinterest, și am și gătit, am făcut supă cremă de roșii și focaccia fără gluten. Fără vreo presiune, așa am simțit noi să facem.
Deci suntem creativi, producem, dar chiar ne rezervăm și timp pentru relaxare. Nu ne gândim să eficientizăm la maxim timpul, atâta timp cât facem lucruri importante pentru noi, care ne fac fericiți.
Ce te încurajez să faci în carantină
În primul rând să îți evaluezi realist „timpul liber”. S-ar putea să nu fie atât de mult pe cât insinuează unii. Dacă lucrezi de acasă probabil că nu e foarte mult. Dacă ai copii care stau acasă toată ziua probabil nu e deloc, și chiar nu e nevoie să îți faci alte planuri în cazul ăsta.
Apoi, gândește-te la ce proiecte ai amânat din cauză de lipsă de timp, lucruri pe care vrei cu adevărat să le faci. Nu începe să înveți o limbă străină sau să faci fitness doar pentru că alții o fac. Fă-o doar dacă era oricum pe lista ta, dar nu aveai timp înainte.
Nu trebuie neapărat să fie ceva productiv, ci ceva care să îți hrănească sufletul. Citește o carte, fă o baie cu spumă, pregătește o cină cu vin și lumânări, chiar dacă o faci doar pentru tine și pisică. 😄 🙈 Sau chiar fă cursuri, învață o limbă nouă, dar numai dacă vrei să o faci și îți aduce bucurie.
Nu în ultimul rând, ia-ți timp să te odihnești! Și nu asculta de sfaturile bine intenționate ale altora (inclusiv de ale mele 😄), fiecare trece prin propriul proces.
Cred că cel mai sănătos în perioada asta este să fii conectat cu tine însuți și să faci ceea ce simți. Sănătate multă și să ieșim cu bine din toate astea! ❤
Lasă un comentariu