Search here...
TOP
Utile

Acte necesare pentru pașaport

Acte necesare pentru pașaport

Acte necesare pentru pașaport

Am fost recent să îmi fac un nou pașaport, așa că profit ca să vă povestesc cum decurge procesul. Nu este atât de complicat ca alte demersuri la stat, și nu îți trebuie foarte multe acte. Hai să vedem mai multe detalii.

Tipuri de pașaport

Pașaport simplu electronic

 • Valabilitate de 5 ani
 • Taxa este de 258 de lei
 • Se eliberează în 14 zile calendaristice

Pașaport simplu temporar

 • Are valabilitate 1 an, dar ai grijă că nu îl vei putea folosi decât pentru 6 luni, căci în majoritatea țărilor, pentru a intra, trebuie ca pașaportul să mai fie valabil încă 6 luni de la intrare/ieșire
 • Taxa pentru pașaport este 96 de lei
 • Se eliberează în 2 ore

Acte necesare

Nu ai nevoie de vreun formular completat, acesta se completeaza electronic de către ei, tu va trebui doar să semnezi (electronic). Ai nevoie doar de:

 • Cartea de identitate în original
 • Pașaportul anterior, dacă acesta există
 • Chitanța pentru plata taxei de pașaport

Simplu, fără copii xerox, timbre sau dosare cu șină 😀.

Plata taxelor

Poți plăti și prin virament online, dar trebuie să aștepți să confirme ei că le-au intrat banii, cred că e prea complicat. Mai simplu e să plătești în numerar, în același loc unde te duci să îți faci pașaportul. Lista instituțiilor unde poți face plățile pentru București este aici.

Pentru a plăti ai nevoie de buletin. Poți face plata și pentru altcineva, dacă ai buletinul său, ori o copie.

Unde îți faci pașaport

Dacă ești din provincie, verifică pe site-ul oficial instituțiile unde poți merge, îți alegi județul și găsești acolo toate informațiile.

Dacă ești din București, sunt mai multe locuri unde poți merge pentru a îți face pașaport: în Șoseaua Pipera nr 49 (la DRPCIV, unde sunt și birourile de permise și înmatriculări), Piața Amzei nr 13 (unde este Biroul de Evidență a Populației), sau în mall-ul Plaza România (Bd. Timișoara nr. 26).

Programul pentru toate instituțiile, de la 1 septembrie 2017, este următorul:

 • LUNI, MIERCURI, JOI, VINERI: 8.30 – 16.30
 • MARȚI: 8.30 – 18.30

La DRPCIV și Plaza România poți face plata taxelor direct la locație. Dar ai grijă că programul casieriei nu coincide întocmai cu programul pentru preluat cereri de pașapoarte. Desigur că nu găsesc această informație pe site, știu doar că la DRPCIV, unde am fost eu, casieria se deschide la ora 9.

Cum funcționează

Eu am fost la DRPCIV. Am plătit taxa, apoi cu chitanța, buletinul și pașaportul vechi în dinți, m-am dus să iau un bon de ordine. La DRPCIV toate se desfășoară la parter. Bonul de ordine se ia de la un aparat cu ecran albastru, ai grijă să fie cel de pașapoarte.

Acte necesare pentru pașaport

Aparat printare bonuri de ordine pentru pașaport la DRPCIV

Pe ecran îți spune și câte persoane mai ai înainte, ceea ce e destul de util. Eu aveam 17 persoane înaintea mea, și a durat cam 25 de minute să îmi vină rândul. De pe ecran selectezi cererea de pașapoarte pentru adulți (sau minori, dacă faci pentru copii), apoi tipărești numele de familie și dai ok. Vei primi un bon de ordine printat cu numele tău. Aștepți să se strige bonul tău și ghișeul unde trebuie să te duci, totul se afișează și pe un ecran, deasupra aparatului pentru bonuri.

La ghișeul respectiv ți se face o fotografie, dai o semnătură, și cam atât, durează foarte puțin. Apoi primești un bilețel cu ziua în care trebuie să vii să ridici pașaportul (după 2 săptămâni), și ghișeul de eliberare (parcă e numărul 13).

Ridicarea durează foarte puțin, eu am ajuns cu o zi mai târziu și nu a fost nicio problemă. Mi-a verificat buletinul și mi-a dat pașaportul.

Cam asta a fost. Site-urile de referință sunt acesta pentru pașapoarte în general, și acesta pentu București (conține cam aceleași informații, dar parcă sunt organizate mai bine). Sper că ți-am fost de ajutor 😀.

Happy Travels!


Citește și:

TAGS:

«

»

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: