Cât de greu e să obții viza de Thailanda în București

Cât de greu e să obții viza de Thailanda în București
Cât de greu e să obții viza de Thailanda în București

Înainte de a pleca în vacanță, am fost și mi-am luat viza de Thailanda din București. Mă încadram la VOA, dar din pură curiozitate (și probabil prea mult timp liber), căci auzisem că sunt oarece dificultăți, am vrut să încerc să îmi iau viza de la ambasada Thailandei din București.

Am luat-o destul de ușor, în 30 de secunde documentele mi-au fost verificate și verdictul dat: de mâine într-o săptămână vii să îți ridici pașaportul cu viza. Extrem de simplu. Dar asta pentru că am fost pregătită. Da, așteptând acolo la coadă am aflat că (prea) mulți oameni vin complet nepregătiți (și apoi se plâng pe internet că sunt ridicoli cei de la ambasadă). Așa că citește mai departe, ca să te pregătești și tu cum trebuie.

Viza de Thailanda

Există trei tipuri de vize pentru Thailanda:

 • VOA (Visa On Arrival)aici link-ul de la ambasadă, cu mai multe detalii
  • O primești pe loc când intri în Thailanda, în anumite orașe mari (lista de orașe se găsește la link-ul menționat)
  • Îți oferă o singură intrare, și posibilitatea de a sta în țară 15 zile; dacă vrei să călătorești în afara Thailandei și să te întorci (de exemplu, o scurtă vizită în Cambodgia sau Singapore), trebuie să îți iei din nou VOA (sau să aplici pentru re-entry permit)
  • Nu ai nevoie de multe documente: pașaport cu validitate de minim 6 luni, biletul de avion de întoarcere, formularul de cerere cu poză, și dovada că ai la tine 10.000 baht (250 euro) de persoană sau 20.000 baht (500 euro) de familie.
  • Costă 2000 baht (50 euro)
 • Tourist Visa Single Entryaici link-ul de la ambasadă
  • Trebuie să mergi la ambasada din București să depui actele, și dacă le ai pe toate în regulă, primești pașaportul cu viza într-o săptămână
  • Îți oferă o singură intrare, și posibilitatea de a sta 3 luni; dacă ieși din țară și intri înapoi trebuie să îți iei VOA
  • Trebuie să intri în Thailanda în următoarele 3 luni, deci nu îți lua viza cu 6 luni înainte de vacanță, că nu rezolvi nimic
  • Îți trebuie mai multe acte, le voi discuta pe fiecare în parte
  • Costă 30 euro.
 • Tourist Visa Multiple Entry
  • Îți oferă mai multe intrări în țară timp de 6 luni
  • Pe lângă celelalte documente, trebuie să dovedești că ai minim 6000 euro în cont
  • Costă 150 euro

Multiple Entry Visa mi se pare prea scumpă și pretențioasă (6000 euro în cont..), dar în funcție de nevoile tale trebuie să te gândești dacă merită. VOA a fost acoperită pe îndelete de Brad Florescu de la tedoo.ro, te invit să citești aici articolul lui. Eu îți voi povesti despre Single Entry Visa, de ce merită să o iei în loc de VOA, documentele necesare și experiența mea de la ambasadă.

De reținut

 • Programul ambasadei pentru vize este: de luni până vineri, 9:30 – 12:00, 13:30 – 15:30. Detalii aici. Doar să fii atent să nu fie sărbătoare națională (română sau thailandeză), căci vei găsi închis. Vezi în meniul din stânga Embassy’s Holidays.
 • Adresa ambasadei este strada Vasile Conta nr 12, sector 2. Este foarte aproape de metroul de la Universitate
 • Nu îți trebuie programare la ambasadă, nici pentru a depune actele, nici pentru a le ridica
 • Dacă îți iei viză de la ambasadă, trebuie să intri în Thailanda în următoarele 3 luni, deci nu îți lua viza cu 6 luni înainte de vacanță, că nu rezolvi nimic
 • Ai grijă să ai toate documentele la tine, și formularul completat integral, cu poza lipită pe el

Merită să îți iei viza de Thailanda de la ambasadă în loc de VOA?

Mulți sunt de părere că e prea mare bătaie de cap să alergi cu documentele înainte și înapoi la ambasadă, mai ales dacă nu sunt din București, și preferă varianta VOA. Eu și Alex ne-am luat amândoi viza de Thailanda de la București, am preferat așa și pentru că este mai ieftină (30 euro în loc de 50 euro), dar și pentru a evita să așteptăm la cozi când ajungem în Thailanda.

Am citit despre variante fericite, care și-au luat VOA în 15 minute, dar am citit și despre cozi de două ore. În special în Bangkok. Noi urma să aterizăm direct în Chiang Mai, probabil nu e la fel de aglomerat acolo la VOA, dar nu am vrut să riscăm. Am preferat să pierdem niște timp în București, decât timp din vacanță.

Dar depinde de fiecare, de programul lui, dacă poate pleca de la serviciu o oră – două, dacă locuiește în alt oraș și îi e dificil să se deplaseze în București.

Regulile Ambasadei Thailandei

Voi începe prin a îți garanta că nu are rost să te împotrivești regulilor. Poate să ți se pară exagerat că îți cer prea multe documente, că trebuie să te prezinți personal, că îți trebuie rezervare la hotel pentru fiecare persoană din grupul tău de 10 prieteni, chiar dacă mergeți împreună și a făcut unul rezervarea pentru toți. Ține-ți părerile pentru tine, astea sunt regulile statului thailandez. Dacă le respecți, primești viză pentru a le călca teritoriul, dacă nu, nu. Îți iei VOA și gata.

Nu sunt reguli impuse de vestita doamna Nina, așa că nu are rost să te cerți cu ea, sau să încerci să le negociezi. Plus că, drept angajat al ambasadei, are dreptul de a îți refuza viza dacă ea consideră că are un motiv temeinic. Și mai ales dacă nu ai toate actele necesare.

Cum zicea și Brad, cine se plânge de regulile de viză pentru Thailanda, nu a fost să își ia viza de SUA. Păi pentru SUA trebuie să completezi un formular online timp de vreo două ore, îți cer și arborele genealogic, trebuie să o suni pe mama că nu mai ții minte numele de fată al străbunicii, și după toate astea trebuie să te prezinți personal la interviu. Interviu înseamnă că ți se pun câteva întrebări, și în funcție de ce răspunzi (și probabil nivelul de anxietate), ți se acordă viza sau nu. E decizia angajatului ambasadei, chiar dacă ai toate actele în ordine. Și pentru Canada erau foarte multe reguli (în trecut, când aveai nevoie de viză), plus că la intrare te puneau să îți lași telefonul mobil, nu aveai voie să intri deloc cu el în ambasadă.

Experiența mea la ambasada Thailandei

Eu am avut o experiență extrem de bună la ambasada Thailandei. Nu știam la ce să mă aștept, având în vedere tot ce citisem pe internet. Să îți spun ce am găsit acolo: extrem de mulți oameni nepregătiți, cu documente lipsă, și mai ales cu formularul de cerere viză incomplet (adică nu aveau completate data de naștere sau starea civilă..), și pe doamna Nina care îi repeta fiecăruia cu răbdare ce îi lipsește. Și spunea că are cel puțin 100 de cereri pe zi.

Repet. Cu răbdare. Se purta foarte frumos. Dar mai erau și unii care o luau peste picior: haideți, doamnă, că sunteți ridicolă! Atunci se enerva și le vorbea urât, și unora le cerea și niște acte în plus. Acum sincer, și pe mine m-ar scoate din minți, iar eu sunt o persoană foarte calmă. Chiar dacă ai venit cu toate documentele, și ai aflat că îți lipsește ceva, fii totuși respectuos, că nu ești la piață.

Eu am ajuns la ambasadă la 9:50, și am avut 11 oameni în față. Unii dintre ei așteptau să își ridice pașaportul, așa că pe ei i-a lăsat să intre mai repede. la 10:05 mi-a venit rândul și am intrat în ambasadă, cu un grup de oameni. În jumătate de oră am și ieșit, dar asta pentru că am așteptat să termine cei din fața mea. Doar că ei nu aveau formularul completat, îl completau acolo pe loc, și până m-am prins eu că mă pot băga în față fără să deranjez pe cineva a durat.

Am avut tot ce mi-a trebuit, am mai completat câteva câmpuri din formular la fața locului, căci era afișat acolo un formular completat corect (îți arăt mai jos un model), și cum spuneam, în 30 de secunde a fost totul gata. Ce-i drept, am avut probabil și un salariu „corect” pe adeverința de la serviciu, în funcție de nivelul salarial îți cere sau nu dovada altor fonduri (am auzit că dacă ai sub 3000 de lei net trebuie să ai și un extras bancar, dar nu e nimic oficial). Și doamna Nina a fost extrem de drăguță cu mine, și pentru că aveam toate documentele în regulă, dar și pentru că i-am zâmbit. M-a întrebat dacă e prima dată când vin, așa era de surprinsă că aveam tot ce era necesar.

După o săptămână am fost să ridic pașaportul. Se poate să fie ridicat și de altcineva, dar doar dacă mergeți împreună să depuneți actele, și îi menționați doamnei Nina că doar unul dintre voi va veni să le ridice. Ea va nota pe formularul de cerere numele persoanei care vine să ridice celelalte pașapoarte.

Alex și-a luat și el viza de Thailanda de la ambasada din București, separat de mine pentru că nu ne-a conincis programul, și a avut de asemenea o experiență pozitivă.

Documente necesare pentru viza de Thailanda

Lista cu documentele necesare pentru viza de Thailanda se găsește aici. Dar hai să le discutăm pe rând.

 • Pașaport cu validitate de minim 6 luni și o copie după pașaport

Am scris un articol dedicat pentru actele necesare pentru pașaport. Pașaportul cu siguranță trebuie să aibă minim 6 luni de la data intrării în țară. Am înțeles că nu ar fi o problemă să mergi cu un pașaport temporar, dar trebuie să ai grijă la valabilitate.

 • Formularul de aplicație pentru viză

Formularul îl poți descărca de aici. Am pregătit un formular completat, pentru că nu există așa ceva pe net, și unele câmpuri nu sunt deloc intuitive. De exemplu, la Traveling By trebuie să treci compania aeriană cu care zbori în Thailanda. Sau la Name and Address of Local Guarantor trebuie să treci o persoană din familie pe care să o contacteze ei în caz de nevoie. Și trebuie să completezi Marital Status și pentru copii, nu uita. Sper să îți fie de folos. Descară-l de aici: Formular pentru viza de Thailanda completat

 • Fotografie 3.5 x 4.5 – să o lipești pe formular cu lipici, să nu o prinzi cu capse
 • Bilete de avion

Aici am văzut că sunt ceva probleme. Trebuie să aduci biletele reale de avion, nu rezervări, nu turul de la agenție. Noi ne-am cumpărat zborul direct de pe site-ul Qatar Airways, și am primite biletele instant. Scrie E-TICKET pe ele si am un număr de bilet (TICKET NUMBER) din 13 cifre.

Ai grijă atunci când cumperi printr-o agenție online, că e posibil să îți trimită mai târziu biletele. Nu te duce la ambasadă doar cu rezervarea de la agenție.

Documente pentru viza de Thailanda - bilete de avion
Documente pentru viza de Thailanda – bilete de avion
 • Rezervări hotel

Este nevoie de rezervări la hotel pentru întreaga perioadă, pentru fiecare persoană! Chiar dacă sunteți un grup mai mare, sau chiar și două persoane, e nevoie ca fiecare persoană să aibă în propriul dosar o rezervare pe numele său. Nu știam până acum, dar am citit că dacă le scrii celor de la booking.com (și probabil și altor site-uri de rezervări), îți pot emite câte o rezervare pentru fiecare nume înregistrat (dacă rezervi o cameră pentru două persoane de exemplu, îți pot trimite rezevarea pe ambele nume).

Cel mai bine este să dai rezervările reale. Așa cum zicea doamna Nina, ei au nevoie să știe unde să te caute în caz de vreo calamitate, și ne povestea cum au sunat la toate hotelurile să caute turiștii români după tsunami-ul din 2004..

Dar este posibil să nu ai încă rezervările făcute. Sau dacă ești ca noi, să ai rezervare la 5 hoteluri diferite, și să ți se pară prea complicat să le dai pe toate (nici nu ai suficient spațiu să le completezi în formular). Nicio problemă. Îți faci o rezervare aleatorie pe booking cu anulare gratuită, o printezi, și după ce o lași la ambasadă o anulezi. Nimic mai simplu. Erau oameni la coadă pentru viză care nu aveau rezervare, căci încă nu se hotărâseră la hotel.. Repet, regulile sunt reguli și te conformezi.

 • Adeverință de la angajator și extras de cont

Ăsta e subiectul sensibil al zilei. Îți trebuie o adeverință de la serviciu, neapărat cu salariul pe ea! Ideea este să demonstrezi că ai suficienți bani cât să te poți întreține în vacanță.

Dacă ești salariat full time, și ai un salariu bunicel (cum spuneam, se vehiculează suma de minim 3000 de lei net.. sau poate brut..), nu vei avea nicio problemă și nici nu îți trebuie extras de cont. Nu o să insist că are sens, eu pot să am salariu de 3000 de lei și rate de 2500, deci nu aș avea bani pentru concediu.

Dacă ești salariat și ai un salariu mai mic, atunci va trebui să aduci un extras de cont, ștampilat, pe care să se vadă ce sume ai în cont. Am înțeles că este de preferat un cont de economii.

Dacă nu ești salariat și ai un pfa sau o firmă, atunci se complică lucrurile.. Am citit pe grupul de facebook din experiențele oamenilor că ai nevoie de un extras de cont pe ultimele 6 luni plus luna în curs, ștampilat, pe care să se vadă intrări regulate de bani. Mai multe detalii nu am, ți-aș sugera să intri pe grup și să cauți acolo dacă mai ai nevoie de informații. Sunt direct de la sursă, de la oameni care au trecut prin asta.

 • Buletin plus copie (asta nu era în noiembrie, când am fost eu)
 • 30 euro – nu se acceptă altă valută, mergi cu suma fixă de 30 de euro la tine.

Cât de greu e să obții viza de Thailanda în București

După părerea mea, nu e greu deloc. Cel puțin nu mai greu decât la alte ambasade. Dar trebuie să fii meticulos când pregătești actele, să completez formularul în întregime, și să te duci acolo cu zâmbetul pe buze. Răbdare îți trebuie doar ca să treci de toți cei din fața ta care nu au dosarul complet. Dacă tu ai totul în ordine, rândul tău o să dureze foarte puțin.

Dacă e ceva ce nu am acoperit, sau nu a fost clar, te rog să îmi lași o întrebare, dacă voi ști să răspund o voi face cu drag. 😁

Cât de greu e să obții viza de Thailanda în București

Happy Travels!


Citește și:

6 thoughts on “Cât de greu e să obții viza de Thailanda în București

 1. Fair enough, o fi super greu de obținut viza de SUA, dar există și motive rezonabile pentru asta, multă lume vrea să rămână în SUA. Comparația dintre viza de Thailanda și cea de SUA e forțată, între cele două țări e o diferență de la cer la pământ. Nu văd niciun motiv pentru a fi atât de dificil a obține o viză pentru o țară din lumea a doua. Da, locuiesc în Thailanda de vreo 4 ani și prin „o țară de lumea a doua” nu intenționez a jigni pe nimeni, însă dincolo de zgârie-nori și de autostrăzi, este considerată o țară în curs de dezvoltare. Și atunci ce atâta tura-vura cu adeverința de salariu? Cui îi pasă dacă ai bani suficienți să stai la 5 stele ori ți s-a pus ție pata să mergi în Thailanda, dar mănânci doar Som Tam la 30 de baht timp de două săptămâni? Îmi place Thailanda tocmai pentru că e o țară foarte relaxată din multe puncte de vedere, dar la birocrație și reguli alambicate îs printre primii.
  Iar doamna Nina este chiar o măgăriță: am sunat o dată acum niște ani la ambasadă pentru o informație și nici nu am apucat a spune mai mult de „bună ziua” că mi s-a spus doar „pauză de masă, sunați mai târziu” și mi-a închis telefonul în nas. Poate primi și 1000 de cereri de viză pe zi, nu 100, dacă nu e în stare a se comporta decent cu oamenii, indiferent dacă vin cu documentele pregătite sau nu, înseamnă că degeaba e acolo și nu a învățat nimic lucrând pentru ambasada The Land of Smiles.

  1. Of, da, Cristina, cred ca ai dreptate intr-un fel, si eu urasc birocratia si simt ca imi pune piedici. Dar lasa asta, zici ca locuiesti in Thailanda de 4 ani? Mi se pare fantastic! 😀 Sunt tare curioasa cum e viata de zi cu zi acolo.

   1. Să știi că viața de zi cu zi e cât se poate de decentă după ce depășești niscai chestii cu care noi suntem obișnuiți: la început e super enervant că tipul de la internet a zis că vine azi între 1 și 3 și de fapt vine mâine ori că la orice întâlnire e acceptabil să întârzii ori că toată lumea în orice magazin e super înceată. Apoi, dacă reușești să te relaxezi e de-a dreptul adictiv și nu-ți mai vine a pleca :))
    Nu este o țară atât de ieftină pe cât se vorbește, mai ales dacă vrei să mănânci european și mai ieși și prin oraș (restaurantele europene bune și băutura, mai ales vinul, sunt scumpe), dar raportul dintre cheltuieli și ce primești pentru asta e foarte bun. Se trăiește bine, relaxat, cu piscină și sală gratis la parter, se mănâncă bine, shopping, vreme bună, călătorii. Problema e corupția, e o adevărată epidemie, dar atâta vreme cât nu te lovești foarte mult de asta, chiar e o viață foarte bună. Evident, e mai mult de povestit, atât părți bune cât și părți mai puțin bune, dar ce să zic, dacă mi-ar fi displăcut, nu aș fi stat atât aici 🙂

    1. Ce frumos zici, Cristina, ma bucur ca iti place atat de mult. Am vazut si noi ca nu e o tara ieftina, da. E cu bune si cu rele, ca peste tot. 🙂

 2. Buna. Poti sa mai pui inca o data link-ul cu formularul pentru viza single entry ? Nu il pot accesa pe cel din articol. Tnx 🙂

Lasă un comentariu