Transportul în Londra în 5 paşi simpli

Transportul în Londra
Transportul în Londra în 5 paşi simpli

E foarte important să te documentezi despre transportul în Londra înainte de a merge în capitala Marii Britanii. Au un sistem destul de complicat, şi pentru a te deplasa prin oraş eficient şi avantajos trebuie să ştii câteva lucruri, pentru a lua decizii în cunoştinţă de cauză.

Trebuie să îţi menţionez de pe acum că pentru copiii sub 11 ani transportul în Londra este gratuit.

Şi acum să începem. Uită-te întâi la filmuleţul de mai jos, unde este explicat foarte simpatic cum funcţionează tot sistemul lor. Şi mai departe îţi voi explica fiecare pas.

1. Transportul în Londra pe zone

În Londra există mai multe reţele de transport: Underground (denumit şi The Tube, este metroul londonez), Overground, London buses (da, da, autobuzele cu două niveluri 😀), DLR (Docklands Light Railway), Emirates Air Line (o telegondolă peste Tamisa), transport pe apă (Thames Clipper Bus). Oraşul e împărţit în 9 zone de transport. Majoritatea obiectivelor de vizitat sunt în centrul oraşului, în zonele 1-2. Stadioanele Wembley şi Wimbledon sunt în zonele 3-4. Aproape întreaga Londra se află în zonele 1-6, inclusiv aeroportul Heathrow, iar zonele 6-9 sunt la periferie.

Transportul în Londra - harta metorului
Transportul în Londra – harta metroului şi cele 9 zone de transport

Preţul biletelor variază în funcţie de tipul de transport pe care îl foloseşti, zona în care călătoreşti, ziua şi ora la care călătoreşti.

Ziua şi ora contează pentru că în orele de vârf (peak hours) preţurile sunt mai mari. Orele de vârf sunt de luni până vineri de la 6:30 la 9:30 şi de la 16:30 la 19:00.

Sunt mai multe variante de a plăti transportul în Londra: Oyster Card, Visitor Oyster Card, Travelcard. Acestea îţi oferă acces la toate reţelele pe care le-am menţionat mai sus.

2. Oyster card

Ce este acest Oyster Card? E un smartcard de tip Pay as you go, adică îl încarci cu câţi bani vrei, şi banii ţi se retrag pentru fiecare călătorie în parte. Avantajul principal al cardului este preţul mai mic pentru transport. O călătorie cu metroul în Londra Centrală costă 2,40 lire cu Oyster card, şi 4,90 lire dacă plăteşti cash.

De unde îl cumperi?

Îl poţi cumpăra în Londra din gări sau de la Oyster Ticket Stops, care sunt în sute de magazine prin oraş. Noi l-am cumpărat de la un magazin în care intrasem să luăm o sticlă de apă.

Trebuie să plăteşti 5 lire depozit atunci când îl cumperi, şi să încarci bani pe el: 20 de lire pentru 1-2 zile, 30 de lire pentru 3-4 zile (orientativ). Poţi încărca bani chiar la magazinul de unde l-ai cumpărat, sau la automatele din staţiile de metrou.

La final îţi recuperezi cele 5 lire, plus ce mai era pe card şi nu ai cheltuit (până în 10 lire), tot la automatele de la metrou. Dar asta anulează cardul, dacă plănuieşti să revii în Londra şi vrei să îl mai foloseşti, nu retrage depozitul de 5 lire.

Transportul în Londra
Transportul în Londra cu autobuzele cu etaj

Cardul este personal, dacă sunteţi mai mulţi trebuie să aveţi fiecare cardul propriu.

Preţul călătoriilor cu Oyster Card

Preţul unei călătorii este în funcţie de zonele în care călătoreşti. Dacă circuli în zona 1, adică în Londra Centrală, tariful pentru o călătorie cu metroul este 2,40 lire, şi pentru peak şi pentru off-peak hours. Dacă circuli din zona 1 în zona 3 sau invers o călătorie costă 3,30 lire în peak hours şi 2,80 lire în off-peak.

O călătorie cu autobuzul costă 1,50 lire indiferent de zona în care circuli. Cel mai probabil te vei limita la zonele 1-2, acolo sunt majoritatea obiectivelor de vizitat din Londra.

Transportul în Londra - Oyster Card
Transportul în Londra – Oyster card

În tabelul acesta vei găsi toate tarifele pe călătorie.

Un alt avantaj enorm al Oyster card-ului este aşa numitul price cap, adică un plafon de preţ zilnic. După cum poţi vedea în tabelul indicat, în zona 1 există un price cap de 6,50 lire. Asta înseamnă că dacă ai făcut câteva călătorii şi ai atins suma de 6,50 lire, mai mult de atât nu ţi se retrage de pe card, şi poţi călători în continuare gratuit în ziua respectivă.

Validare

Validarea cardului Oyster se face la cititoarele galbene de carduri. La metrou este foarte important să validezi Oyster-ul şi când intri şi când ieşi, deoarece aşa se calculează tariful din tabelul de mai sus. Dacă nu îl validezi când ieşi, vei fi taxat cu tariful maxim. În autobuz e suficient să îl validezi doar la urcare.

3. Visitor Oyster Card

Visitor Oyster Card este destinat vizitatorilor care nu locuiesc în Marea Britanie. Diferenţa faţă de Oyster Card nu este foarte mare. Preţurile pe călătorie sunt aceleaşi, se foloseşte şi se încarcă la fel. Doar că ai în plus ceva discount-uri turistice pentru restaurante şi muzee.

Ca să obţii un Visitor Oyster Card trebuie să îl comanzi online şi îţi va fi expediat acasă, nu îl poţi cumpăra din Londra. Cardul în sine costă 3 lire, bani pe care nu îi recuperezi pentru că acest card nu expiră niciodată, îl poţi refolosi de câte ori revii în Londra.

Transportul în Londra
Transportul în Londra – vedere din autobuzul etajat 🙂

Mie mi s-a părut prea mare bătaie de cap să îl comand acasă, şi în plus nu mă interesează discount-urile pe care le oferă. Aşa că noi am mers pe varianta Oyster Card clasic, l-am cumpărat când am ajuns în Londra, şi ne-am recuperat şi depozitul iniţial de 5 lire.

4. Travelcard

Travelcard-ul este un bilet de hârtie cu călătorii nelimitate, care se găseşte în 3 variante: Day Anytime (o zi la orice oră), Day Off-Peak (o zi în afara orelor de vârf: îl poţi folosi doar după ora 9:30 dimineaţa) sau 7 Day (de şapte zile).

Travelcard-ul pentru o zi nu prea îl găsesc avantajos, din cauza acelor plafoane existente. De exemplu, plafonul zilnic pentru zonele 1-2 este de 6,50 lire, în timp ce travelcard-ul Day Anytime pentru aceleaşi zone este 12,10 lire.

Avantajul apare la travelcard-ul pentru 7 zile. Pentru zonele 1-2 costă 32,40 lire. Folosind călătoriile cu plafon de 6,50 lire pe zi timp de şapte zile, ar costa 45,50 lire.

În acest tabel vei găsi preţurile pentru travelcards, dar şi price caps pentru comparaţie.

Ţine cont că acesta este un bilet de hârtie, şi pentru a îl valida trebuie introdus în fanta de sub cititorul galben de carduri! 😀

Poţi cumpăra travelcard-ul online înainte de a ajunge în Londra, şi îţi va fi expediat acasă. Sau îl poţi cumpăra şi în Londra, cu menţiunea că cel de 7 zile nu îl vei putea obţine ca bilet de hârtie, ci va fi încărcat pe un card Oyster. Deci va trebui să plăteşti şi depozitul de 5 lire pentru Oyster Card.

5. Ce fel de bilet alegi pentru transportul în Londra?

Cea mai eficientă metodă de a plăti transportul în Londra va trebui să o alegi tu, în funcţie de câte zile vei sta, cât de des vei folosi metroul sau autobuzele, şi între ce zone vei călători.

Dacă plănuieşti să stai 2-3 zile şi să foloseşti 2-4 călătorii pe zi atunci alege un Oyster Card.

Dacă stai în Londra cel puţin 5 zile şi foloseşti zilnic măcar 4 călătorii, atunci un 7 Day Travelcard este mai avantajos.

Noi am stat în Londra 3 zile, am vizitat numai centrul, în afară de o seară în care am fost pe Wembley să îi vedem pe Coldplay în concert 😍, şi am reuşit să cheltuim doar 17 lire de persoană cu Oyster Cards. Dar am mers foarte mult pe jos, nouă asta ne place să facem 😊. Deşi nu recomand neapărat atâta mers pe jos în Londra, e un oraş foarte mare.

6. Bonus!

Dacă eşti mai aventuros poţi închiria o bicicletă cu care să te plimbi prin oraş. Santander Cycles pune la dispoziţie sute de staţii de biciclete în tot oraşul. Sistemul e automat şi plata se face cu cardul, trebuie doar să mergi la staţia unei biciclete, să apeşi pe touch screen şi să urmăreşti instrucţiunile. Plăteşti iniţial 2 lire pe 24 de ore pentru a avea acces la biciclete, apoi prima jumătate de oră e gratuită. După aceea costă 2 lire la 30 de minute, şi trebuie să o returnezi la o altă staţie de biciclete. Găseşti aici harta staţiilor. Şi îţi ofer şi câteva sugestii de tururi cu bicicleta prin Londra.

Transportul în Londra - Santander Cycles
Transportul în Londra cu bicicleta

Dacă vrei chiar şi mai multe informaţii, intră pe site-ul oficial legat de transportul în Londra.

Am zis că explic tot sistemul în cinci paşi simpli. Or fi simpli, n-or fi simpli, eu am încercat, şi sper că te-am şi ajutat.😉


Citeşte şi:


Sugestii de cazare în Londra. Am făcut o selecție de câteva hoteluri sau aparthoteluri centrale cu note destul de bune. Întotdeauna e o idee bună să te cazezi în centru, altfel riști să pierzi ceva timp (și bani) pe transportul în comun. Dar Londra e recunoscută pentru prețurile destul de piperate, așa că pregătește-te.

5 thoughts on “Transportul în Londra în 5 paşi simpli

Lasă un comentariu