Cum îţi pregăteşti vacanţa în Andaluzia, sudul Spaniei

Sevilla, Andaluzia
Cum îţi pregăteşti vacanţa în Andaluzia, sudul Spaniei

Am fost în Andaluzia, sudul Spaniei, la final de martie anul acesta, şi ne-a plăcut nespus de mult! Aveam aşteptări imense, după toate pozele şi filmele văzute, după toate informaţiile citite, şi recunosc că ne-a depăşit aşteptările (am scris mai multe despre emoţiile de dinaintea plecării aici: Andalusian dream – planurile noastre pentru o vacanţă de vis în Andaluzia, și despre primele impresii, la cald, aici: Prime impresii după roadtripul în Andaluzia). E o regiune extraordinară, cu influenţe arăbeşti, cu plaje superbe, pline de palmieri, cu oraşe întregi vopsite în alb, toate acestea îi dau un aer de libertate, de vacanţă permanentă, de care te poţi bucura la nesfârşit!

Dar ca să ne organizăm vacanţa am citit foarte mult, ne-am documentat serios, căci până la urmă zilele de concediu sunt limitate, şi a trebuit să ne planificăm timpul eficient. Mijloace de transport, ce e de vizitat, cât să stăm în fiecare oraş, unde să ne cazăm, toate au necesitat multă lectură. O să îţi povestesc mai departe cum ne-am organizat vacanţa în Andaluzia, astfel încât în 6 zile să vedem principalele locuri din frumoasa regiune spaniolă.

Ce e de văzut în Andaluzia şi cât să stai acolo

Sevilla – capitala andaluză adăposteşte unele dintre cele mai frumoase obiective: Plaza de Espana cu alcovurile ei dedicate regiunilor Spaniei, Catedrala cu a ei Giralda (turnul fostei moschei), Real Alcazar de Sevilla, o splendoare de palat. Trebuie să te opreşti în Sevilla măcar o zi, dar două ar fi chiar mai potrivit, ca să le vezi relaxat pe toate.

Granada şi Alhambra – Alhambra e o construcţie spectaculoasă, neapărat de văzut în plimbările tale prin Andaluzia. Iar Granada e de asemenea un oraş frumos, aici vei putea vedea unul dintre cele mai frumoase apusuri din lume, ori cel puţin aşa se spune. O zi e suficientă pentru a vedea Alhambra, dar şi restul Granadei.

Costa del Sol – e faimoasă în întreaga lume pentru plajele ei minunate, şi cu siguranţă şi pentru mâncarea excelentă. Poţi petrece o zi întreagă sărind dintr-o staţiune în alta. Noi am văzut doar Marbella pentru câteva ore, şi în Malaga am petrecut aproape o zi întreagă. Dar am auzit că Torremolinos, Benalmadena, Nerja şi Torrox ar avea nişte plaje superbe.

Gibraltar – un mic spaţiu britanic, ce nu a putut fi cucerit de spanioli oricât s-ar fi străduit. O zi e suficientă pentru a explora Gibraltar.

Acestea sunt locurile pe care trebuie neapărat să le vezi când ajungi în Andaluzia. Pe lângă ele, mai sunt o mulţime de locuri frumoase, cum ar fi Cordoba, Ronda, Setenil de las Bodegas, dar şi spectaculosul Caminito del Rey.

Cel mai bine ar fi să îţi rezervi măcar 4 zile pentru sudul Spaniei. Ideal ar fi 7-8. Noi am stat 6 zile şi am văzut cam tot ce ne doream (în afară de Cordoba, unde nu am reuşit să ajungem), dar ritmul nu a fost întotdeauna cel mai relaxant.

Plaza de Espana, Sevilla
Plaza de Espana, Sevilla, Andaluzia
Alhambra, Granada
Patio de los Leones, Alhambra
Granada
Apus de soare în Granada, Andaluzia

Când să mergi în vacanţă în Andaluzia, sudul Spaniei

Ca de obicei, recomand escapadele în extra-sezon, mai exact primăvara sau toamna. Vara e mult prea cald, şi totul e mai scump şi mai aglomerat. De exemplu, în zona vestică, în jurul Sevillei, temperaturile sunt constant peste 40 de grade vara, şi noaptea nu scad sub 30. Cele mai bune perioade de vizită sunt aprilie-mai şi septembrie-octombrie.

Alhambra, Granada
Alhambra, Granada

Noi am fost la final de martie – început de aprilie şi am prins o vreme perfectă! Ba chiar prea caldă în Sevilla şi Granada, ne-am prăjit nasurile din mers, ne-ar fi prins bine o cremă de plajă. În Sevilla erau peste 30 de grade în mijlocul zilei, nu vreau sa ma gândesc cum e vara acolo.

Cum ajungi în Andaluzia şi transportul în regiune

Ca să mergi în Andaluzia, cel mai uşor este să zbori până în Malaga, din România Wizz şi Blue au zboruri directe în Malaga. Noi ne-am dus cu Blueair într-o joi dimineaţă, şi ne-am întors cu Wizz marţi seara. Astfel am stat 6 zile întregi.

Apoi pentru transport ţi-aş recomanda să închiriezi o maşină. Nu costă mult deloc, şi îţi permite o flexibilitate mult mai mare decât autobuzul sau trenul, care au orare fixe. Noi pentru 5 zile am plătit 145 de euro, iar în total, cu motorină şi taxe de drum am ajuns la 210 euro. Am scris mai multe despre experienţă aici: Cum am închiriat maşina în Spania.

Dar există alternative la maşină, reţeaua de trenuri şi autobuze este suficient de dezvoltată. Pentru trenuri verifică site-ul Renfe, iar pentru autobuze site-ul Alsa. Şi dacă eşti un spirit mai aventuros poţi chiar să încerci Bla Bla Car, e un sistem de ride-sharing contra cost, dar de cele mai multe ori e mult mai iefitn decât alte mijloace de transport. Sora mea foloseşte des bla bla şi e foarte mulţumită.

Cazare

Ne-am gândit tare mult dacă să ne stabilim o bază undeva, şi de acolo să facem drumuri dus-întors, însă am decis că mai bine facem un circuit. Aşa că ne-am luat o noapte de cazare în Ronda, două în Sevilla şi două în Granada.

În Ronda ne-am cazat chiar vis-a-vis de parcul Alameda del Tajo, ca amplasare a fost extraordinar, însă hotelul nu cine ştie ce. În Sevilla am ales un apartament de pe airbnb chiar în centru, a fost foarte ok, dar noaptea era extrem de gălăgios afară. Un fel de centru vechi din Bucureşti. Am şi nimerit în weekend, ce-i drept, poate în timpul săptămânii e mai multă linişte.

În Granada am avut o cazare excelentă, foarte centrală, Hotel Granada Centro. Este pe Calle Gran Via de Colon, are doar 2 stele, dar condiţii de cel puţin 3.

Circuitul nostru în Andaluzia, sudul Spaniei

Ziua 1 – Caminito del Rey, Setenil de las Bodegas, Ronda

Cum ziceam, am aterizat la Malaga, şi am luat imediat maşina. Am mers până la Caminito del Rey, un drum care până nu demult era cel mai periculos din lume. Acum este recondiţionat, şi e un drum fantastic, te plimbi prin defileu pe pasarele construite în stânca abruptă, e de-a dreptul spectaculos! Am scris mai multe aici: Caminito del Rey, unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din lume.

Apoi ne-am oprit cam o oră în Setenil de las Bodegas, orăşelul construit în stâncă. Ne-a plăcut tare mult, primul dintre cele câteva pueblos blancos pe care le-am văzut, toate extrem de frumoase şi îngrijite. Citeşte despre experienţă aici: Setenil de las Bodegas, orăşelul cu balcoane frumoase construit în stâncă.

Apoi am ajuns pe seară în Ronda, oraşul cu podul fantastic construit peste o râpă. Am avut noroc să vedem podul chiar înainte de apus, într-o lumină splendidă. Am rămas peste noapte în Ronda, şi dimineaţă ne-am plimbat un pic şi prin parcul Alameda. Am scris mai multe în articolul dedicat: Ce surpriză să descoperim în Ronda un orăşel atât de chic.

Caminito del Rey
Caminito del Rey, Andaluzia, în sudul Spaniei
Setenil de las Bodegas
Setenil de las Bodegas, Andaluzia
Ronda
Ronda, Andaluzia

Ziua 2 – Marbella, Gibraltar

A doua zi am pornit înapoi spre Costa del Sol, pe un drum absolut fantastic, recunoscut mai ales printre amatorii de motociclete, şi ne-am oprit în Marbella. Este o staţiune destul de luxoasă, şi ne-a plăcut teribil să ne plimbăm pe plajă, să luăm o gustare şi să bem o cafea pe faleză, printre palmieri! Nu am mai fi plecat de acolo! De aceea am şi întârziat spre următoarea destinaţie.

Pe la ora 16 am ajuns în Gibraltar. Destul de târziu, pentru că aveam planuri mari, voiam să urcăm pe Mediterranean Steps până sus pe stâncă, şi ne era teamă să nu se lase întunericul. Am reuşit până la urmă să urcăm şi pe stâncă, să şi coborâm, să vedem şi maimuţele şi să ne plimbăm în voie prin oraş. Totuşi am cam fost pe fugă, ţi-aş recomanda să îţi organizezi puţin mai mult timp pentru Gibraltar. O zi ar trebui să fie suficientă, dar să ajungi acolo dimineața.

Am povestit despre experienţa noastră în Gibraltar aici: Gibraltar: cât de englezesc poate fi un colţişor al Spaniei? şi aici: Mediterranean Steps, sau cum am urcat la picior stânca din Gibraltar.

În jur de ora 10 noaptea am plecat spre Sevilla, unde ne aştepta Pedro, să ne lase cheile pentru apartamentul pe care îl rezervasem prin Airbnb.

Marbella, Costa del Sol
Marbella, Costa del Sol, sudul Spaniei
Gibraltar - Mediterranean Steps
Gibraltar

Ziua 3 – Sevilla

A treia zi din vacanța noastră în Andaluzia am petrecut-o în minunata Sevilla. M-a cucerit pe loc oraşul însorit, şi m-a făcut serios să îmi pun la îndoială loialitatea faţă de Barcelona ca oraş preferat. Citeşte aici de ce ne-a plăcut atât de mult Sevilla: Cele mai frumoase obiective turistice din însorita Sevilla, şi aici despre Alcazar de Sevilla: Alcazar de Sevilla, un palat desprins din Paradis.

Recunosc însă că seara am picat laţi. Nu ne stă în fire, dar pe la 6 seara ne-am întors la apartament, să stăm întinşi şi să ne odihnim picioarele, nu mai aveam energie de altceva. Plimbarea pe Caminito şi mai ales traseul pe Mediterranean Steps şi-au spus cuvântul, ar fi trebuit să ne dozăm un pic efortul după aceste experienţe.

Dorne, Water Gardens - Alcazar de Sevilla
Patio de las Doncellas, Real Alcazar de Sevilla
Dorne, Water Gardens - Alcazar de Sevilla
Alcazar de Sevilla
Plaza de Espana, Sevilla
Plaza de Espana, Sevilla

Ziua 4 – Sevilla, Osuna

În ziua a patra ne-am trezit complet recuperaţi şi ne-a revenit cheful de aventuri. Am mai petrecut câteva ore în Sevilla, şi apoi am pornit spre Osuna, un mic orăşel spaniol în care turismul a explodat după ce s-a filmat aici o scenă din sezonul 5 din Game of Thrones. Este vorba de scena cu Daznak’s Pit din Mereen, unde Daenerys a permis reluarea luptelor în arenă, când a fost trădată şi a venit Drogon să o salveze. O scenă foarte impresionantă! Am povestit mai multe despre experienţă aici: Călător în Westeros: Mereen (Osuna, Spania).

Pe seară am ajuns în Granada.

Călător în Westeros: Mereen (Osuna, Spania)
Osuna, Andaluzia
Călător în Westeros: Mereen (Osuna, Spania)
Osuna, Andaluzia

Ziua 5 – Granada

Dimineaţa am fost la Alhambra şi ne-am minunat până nu am mai putut de toate splendorile din complex. Alhambra e un fenomen, e o urmă importantă a stăpânirii maure în Andaluzia, şi trebuie neapărat să o vezi. Am povestit mai multe despre experienţă, dar şi cum să îţi organizezi vizita, aici: O vizită la Alhambra, Granada.

Restul zilei ne-am bucurat de Granada şi străduţele ei, de cartierul Albayzin, Carrera del Darro, şi apusul la Mirador de San Nicolas. Mai multe detalii în articolul dedicat: Impresii din frumoasa Granada.

Alhambra, Granada
Patio de la Acequia, Alhambra
Alhambra, Granada
Patio de los Leones, Alhambra

Ziua 6 – Malaga

În a şasea şi ultima noastră zi în Andaluzia, am pornit dimineaţa spre Malaga. Am predat maşina la aeroport, ca să nu mai plătim a şasea zi de închiriat doar pentru câteva ore, şi ne-am dus în oraş cu trenul. O călătorie dus-întors cu trenul costă 3.60€. În ce priveşte bagajele, la aeroport nu au spaţii pentru depozitare, aşa că le-am lăsat în gara din Malaga, când am ajuns. Am plătit 3.10€ pentru câteva ore.

Malaga ne-a plăcut tare mult, deşi nu aveam cine ştie ce aşteptări de la ea. Am găsit totul extrem de bine îngrijit şi întreţinut, şi după o plimbare prin oraş ne-am refugiat pe plaja Malagueta, de care ne-am îndrăgostit, evident (iubim plaja, soarele şi marea!). Am găsit un super restaurant, cu terasa pe plajă, şi ne-am îmbuibat cu bunătăţi locale: sardine la grătar, fructe de mare şi o paella fantastică. Am povestit pe larg aici: Malaga şi o plimbare surprinzătoare.

Nu ne mai dădeam duşi, dar într-un final am pornit resemnaţi spre aeroport.

Malaga
Privelişte fantastică de la Mirador de Gibralfaro, Malaga
Malaga, Andaluzia
Plaja Malagueta

Costuri pentru 6 zile în sudul Spaniei

În total costurile ne-au dus la 1.004€ pentru amândoi, deşi noi prevăzusem în buget 1.250€. Am economisit mult cu parcarea, am găsit de fiecare dată parcări gratuite, iar în buget prevăzusem aproape 100€ pentru parcare.

În continuare voi detalia un pic costurile, dar ţine cont că toate sunt pentru două persoane.

Transportul ne-a costat în total 318€. Aici intră biletele de avion, care au fost 53€ de persoană (am aşteptat oferte atât la Blueair cât şi la Wizzair înainte să le cumpărăm), închirierea maşinii 140€, combustibilul 53€, şi diverse autobuze pe care le-am folosit (în Granada ca să urcăm la Alhambra, am mai luat autobuzul prin Gibraltar, şi la final trenul dintre aeroport şi Malaga, după ce am predat maşina).

Cazarea pentru 5 nopţi a costat 251€, în medie cam 50€ pe noapte. Dar în Sevilla cazarea a fost mai scumpă, 64€ pe noapte, faţă de 38€ în Ronda, şi 43€ pe noapte în Granada.

Mâncarea pentru cele 6 zile ne-a dus în total la 280€, mai puţin decât prevăzusem. Asta pentru că noi mâncăm o masă serioasă în vacanţă doar seara, în timpul zilei ne orientăm spre gustări rapide, pentru că nu avem timp, şi sincer nici chef, să ne oprim din explorat.

Ultima cheltuială majoră au fost atracţiile, sau obiectivele turistice, pentru un total de 120€. Nu am văzut nici pe departe tot ce era de văzut, dar costurile s-au adunat. Intrarea la Caminito del Rey a fost 11.5€ de persoană, la Alhambra 15€, la Alcazar de Sevilla 9.50€, la Casa de Pilatos 8€, la Catedral de Sevilla 9€.

Totalul de 1000€, deci 500€ de persoană, care cuprinde absolut toate cheltuielile pentru o călătorie de 6 zile în Andaluzia, mi se pare extrem de rezonabil.

Impresii finale

Ne-am creat unele dintre cele mai frumoase amintiri în călătoria noastră prin Andaluzia, în sudul Spaniei. Am avut emoţii, mai ales când să ridicăm maşina de la aeroport şi nu aveam bani suficienţi pe card, am fost stresaţi că nu mai ajungem să urcăm pe stâncă în Gibraltar înainte de a apune soarele, am avut parte de oboseală, şi nu de puţine ori.

Dar ne-am permis să ne şi relaxăm, în Marbella am stat cu câteva ore mai mult decât plănuisem, doar ca să moţăim la o cafea în soare, în Malaga am stat liniştiţi să ne bucurăm de un prânz savuros fără să ne uităm la ceas, în Sevilla ne-am oprit vreo două ore în Plaza de Espana, odihnindu-ne în frumoasele alcovuri şi admirând pur şi simplu peisajul.

Am văzut nişte locuri minunate, despre care nici nu ştiam că există cu ceva timp în urmă. Am simţit spiritul puternic arăbesc, urmele pe care maurii le-au lăsat în special asupra arhitecturii din Andaluzia, am aflat poveşti despre exploratorii care porneau la drum spre Americi, şi ne-am bucurat ca nişte copii la vederea plajelor frumoase de la Mediterană.

O călătorie în Andaluzia îţi va rămâne mereu în suflet, crede-mă pe cuvânt. Sper să îţi fi fost de ajutor cu informaţiile din articol, şi îţi doresc o experienţă cel puţin la fel de minunată cum am avut şi noi!

Gibraltar
La Europa Point in Gibraltar. In spate se intrezareste Africa!

10 thoughts on “Cum îţi pregăteşti vacanţa în Andaluzia, sudul Spaniei

 1. Superbă descrierea si concisă,
  mi-a fost de real ajutor să-mi fac o ideie despre locuri…
  Alexandru d’Albon

 2. Am citit cu mare interes si emotie ce ai scris mai ales ca peste cateva zile vom vi fi si noi prin acele locuri mai precis din 09.aprilie, am retinut idei pretioase din experienta voastra, multumim si sa aveti un Paste Fericit!

  1. Buna Lucian, abia acum am vazut mesajul tau :(. Ma bucur extrem de mult ca ti-am fost de ajutor, sper ca ati avut o experienta minunata in Andaluzia! Si ca ati avut un Paste Fericit 🙂

 3. Foarte bun articol! Am fost anul trecut in Andalucía si dorim sa mergem si anul acesta in locurile in care nu am ajuns, in special pentru Parcul Doñana pe care nu am apucat sa il vedem anul trecut. Ne-au ajutat foarte mult descrierile facute la fiecare obiectiv! Multumim 🙂

  1. Ce frumos ca va intoarceti, Petra! Nici nu aflasem de parcul Donana, acum am cautat si am vazut cat e de frumos! Am vizitat si noi principalele locuri cand am fost anul trecut, dar parca mi-ar placea sa revenim la un moment dat sa vedem mai multe 😀

 4. Foarte bun si util articol,dar din pacate l- am citit dupa ce ne-am intors. Andalusia e cea mai ofertanta regiune din Spania.Am vizitat Malaga,Cordoba,Granada,Caminito del Rey,Ronda,Nerja,Cu Balcon De Europa si pestera Nerja care e extraordinara.Desi am stat 10 zile
  nu am ajuns la Gibraltar si nici la Sevilla.
  Anul viitor facem partea a doua,Sevilla Cadiz,Gibraltar si probabili o zi in Maroc.

  1. Buna Constantin, multumesc mult, „articol util” e fraza mea preferata :D. Mi se pare foarte buna alegerea voastra pentru 10 zile, ati vizitat mai mult zone din partea de est si mai linistit decat noi, care am cam fost pe fuga (dar nu regretam nimic). Daca anul viitor faceti restul, din vest, e ideal! Si o zi in Maroc, uau :D. Cred ca si Jerez e un oras de vazut.
   Distractie placuta, Andaluzia chiar e speciala!

 5. Multumesc pentru articol! in 3 zile vom fi si noi pe acele meleaguri… sper sa prindem vreme buna si sa putem merge la Caminito del Rey…

Lasă un comentariu