Cât costă o vacanță în Thailanda – buget pentru două săptămâni

Cât costă o vacanță în Thailanda – buget pentru două săptămâni
Cât costă o vacanță în Thailanda – buget pentru două săptămâni

Cât costă o vacanță în Thailanda? De ce e o destinație atât de populară? Mulți spun că e foarte ieftin acolo. Alții spun că nu mai e la fel de ieftin cum era odată. Hai să îți povestesc despre cheltuielile noastre pentru două săptămâni în Thailanda.

Am pornit de la suma de 3000€ pentru două persoane. Cam atât citisem că te costă în total o vacanță de două săptămâni. Am pornit cu suma asta în minte și am încercat să vedem unde putem economisi, am citit multe ca să fim documentați, ne-am descurcat singuri pe unde am putut, am cumpărat online ce am putut. Am reușit să scoatem un buget final de 2400€ pentru amândoi.

Traseul nostru în Thailanda

Am stat în total două săptămâni în vacanță în Thailanda. Am început cu 4 zile în Chiang Mai, 3 zile în Bangkok, 4 zile în Krabi și ultimele două zile în Phuket. La dus am avut zbor cu Qatar București – Doha – Chiang Mai, iar la întos Phuket – Doha – București. Am ales să ne întoarcem din Phuket, dar mai bine ne-am fi luat zbor cu întoarcere din Krabi. După ce am citit mai multe, am ajuns la concluzia că mai bine stăm în Krabi decât în Phuket, e ceva mai liniștit și mai ieftin.

Cât costă o vacanță în Thailanda – buget pentru două săptămâni
Cât costă o vacanță în Thailanda – buget pentru două săptămâni

Avion – 1000€

De toamna trecută au tot început să apară oferte bune la Qatar Airways pentru Thailanda din București. Asta înseamnă un zbor extrem de confortabil cu o singură escală, la Doha. Până atunci un astfel de zbor costa în jur de 700€ de persoană, iar cu aceste oferte ajungea la 500€. Am profitat pe loc și am cumpărat biletele, 1000€ pentru amândoi pentru decembrie! Dus la Chiang Mai și întors din Phuket. Costul era același chiar dacă am fi cumpărat zbor București – Bangkok – București, și ne-a mai salvat niște zboruri interne.

Desigur că la vreo săptămână ofertele au coborât și mai jos, și biletele au ajuns la vreo 370€….. Mă rog, erau 370€ la agenții, direct pe site-ul Qatar erau 400€, dar tot e o diferență destul de mare. Ne-am consolat doar cu faptul că pentru datele pe care le alesesem noi, 12-26 decembrie, prețurile crescuseră.

Vize – 60€

Ne-am luat vizele de la București și au costat câte 30€ de persoană. Am povestit mai multe despre proces aici: Cât de greu e să obții viza de Thailanda în București. Visa on arrival (VOA) ar fi costat 50€ de persoană.

Zboruri interne – 120€

Am cumpărat două zboruri interne: Chiang Mai – Bangkok și Bangkok – Krabi, ambele cu Thai Lion Air. Fiecare zbor a costat 30€ de persoană. Am ales Thai Lion pentru că ofereau bagajul de cală gratuit. Am avut o singură valiză la cală amândoi, un troller mic, și în rest câte un rucsac. Dar ne-a ajutat să avem bagajul inclus, ca să nu ne stresăm să înghesuim totul în rucsacuri.

Am povestit mai multe despre cum ne-am făcut bagajele și despre mai multe linii aeriene interne în Thailanda sau Asia și permisiunile lor pentru bagaje aici: Cum să îți pregătești bagajul pentru Thailanda.

Cazare – 306€ pentru 13 nopți

Am dat în total 306€ pentru 13 nopți de cazare, asta înseamnă o medie de 23.5€ pe noapte. Unele hoteluri au costat mai mult, altele mai puțin. Nu am vrut să stăm în cine știe ce resorturi, dar nici în hosteluri, așa că am ales calea de mijloc, niște hoteluri decente și oarecum ieftine. În Chiang Mai am stat cu 15-16€ pe noapte, în Bangkok cu 45€ pe noapte, în Krabi cu 13€ pe noapte, și în Phuket cu 31€ pe noapte.

În Bankok am stat la un hotel foarte drăguț, Feung Nakorn, pe care îl recomand cu încredere. Este în zona orașului vechi, pe lângă Grand Palace, la 1km de Khao San Road. Cam departe de metrou sau BTS, dar aproape de alte obiective din centru.

Pentru Chiang Mai am identificat câteva hoteluri interesante în articolul dedicat: Ghid complet Chiang Mai: obiective, cazare, transport.

Mâncare – 250€

Mâncarea ne-a costat în total 250€, cu o medie de 17.8€ pe zi pentru două persoane. Am economisit destul de mult aici, fără să avem intenția neapărat, pentru că am mâncat deseori street food. Am fost de câteva ori și la restaurant, am mai mâncat și fast food (de notat că mâncarea la McDonalds era mult mai scumpă decât cea thailandeză!). Dar street food-ul e parte din cultura lor, și era chiar foarte bun. Cel puțin în Chiang Mai am mâncat pe săturate la Night Market, unde era totul curat, iar în Ao Nang am găsit o tarabă a unor musulmance care găteau extraordinar, și nu ne-am mai despărțit de ele, în fiecare seară cinam acolo (ba uneori Alex își lua tăiței chiar și la micul dejun).

Street food-ul, de exemplu o porție de tăiței pad thai, costă cam 60-80 thb (1.5 – 2€), deși am văzut și pe la 30 thb la tarabele din plină stradă în zonele frecventate mai mult de localnici. La restaurant un fel de mâncare pornește cam de la 150 thb (4€). Iar la McDonalds un meniu era 100 thb în Bangkok, în schimb în Ao Nang era dublu, 200 thb (5.2€). La Burger King era chiar și mai scump, cam 300 thb meniul.

Transport – 146€

În categoria transport am inclus taxiuri, tuk tuk-uri, închirieri de scuter, feriboturi și BTS-ul din Bangkok. Sumele nu sunt foarte mari, dar se adună. Cea mai notabilă este cea pentru feribotul din Krabi în Phuket, câte 700 thb de persoană, pe care l-am fi evitat dacă ne-am fi luat zbor la întoarcere din Krabi.

Cât costă o vacanță în Thailanda – buget pentru două săptămâni
Cât costă o vacanță în Thailanda – Transport

Chiang Mai

În Chiang Mai transportul ne-a costat în 4 zile 19€. Dintre aceștia, 12€ s-au dus pe taxi între hotel și aeroport (150 thb la sosire și 300 thb la plecare, cumva la plecare a fost mai scump pentru că, ne-au spus ei, era noapte). Restul s-au dus pe închirierea unui scuter pentru o zi (250 thb) și jumătate de rezervor de combustibil la el.

Bangkok

În Bangkok transportul ne-a costat în total 48€. Taxiul de la aeroportul Don Mueang la hotel a fost 331 thb, o sumă care îți este comunicată la aeroport și apoi îți este asignat un șofer. Când am plecat înapoi spre aeroport a fost 370 thb, după ce a pus aparatul. Nu prea acceptă ei să pună aparatul, și tocmai de asta i-am rugat la hotel să ne cheme un taxi. Am crezut că o să cheme unul la telefon, dar de unde, a ieșit un băiat în stradă și a oprit unul. Îmi imaginez că l-a rugat el să pună aparatul.

Am mai luat taxiul de două ori, o dată am plătit 100 thb, mai aveam câțiva km până la hotel, dar nu voia să ne ia nimeni, până am acceptat să plătim cât cereau. Altădată am plătit 300 thb până la Victory Monument, fără aparat desigur.

Am folosit de câteva ori BTS-ul și metroul, aici plătești în funcție de câte stații mergi. La BTS poți cumpăra biletele de la un automat, dar trebuie să plătești numai cu monezi acolo, sau de la ghișeu unde îi spui unde vrei să mergi și îți calculează acolo. Dacă vă interesează am detaliat mai multe despre trasportul în Bangkok într-un articol separat: Transportul în Bangkok în 5 pași simpli. Mai jos prețurile pentru BTS din stația Siam.

Cât costă o vacanță în Thailanda – buget pentru două săptămâni
Cât costă o vacanță în Thailanda – costuri BTS de la stația Siam

Ayutthaya

Tot la categoria transport am inclus și drumul până în Ayutthaya, am fost cu un microbuz și ne-a costat 120 thb de persoană dus-întors. În Ayutthaya am luat un tuk tuk pentru vreo două ore și l-am negociat la 250 thb. Negociat e mult spus, din ce citisem puteam să îl luăm cu 300 thb pentru toată ziua, dar nu ceda tipul și până la urmă am cedat noi, că eram obosiți.

Krabi

În Krabi transportul ne-a costat în total 73€. A trebuit să plătim 500 thb amândoi pentru transportul de la aeroport la hotel cu un microbuz. Nici nu știu dacă a fost scam, nu am înțeles, încă din aeroport ne-a întâmpinat un ladyboy, ne-a cerut adresa hotelului și ne-a spus cât costă, nenegociabil. Apoi am ieșit afară unde ne-au grupat în funcție de zonele hotelurilor (majoritatea stăteau în Ao Nang, dar noi am stat un pic mai departe). Cei care mergeau în Ao Nang plăteau mai puțin, dar nu mai țin minte cât.

Am închiriat un scuter care ne-a costat 200 thb pe zi (5€) și i-am pus benzină de 100 thb. Am avut o experiență mult mai bună decât cu scuterul din Chiang Mai. L-am luat de aici, l-a contactat Alex pe whatsapp și în jumătate de oră ne-a adus scuterul la hotel. Un scuter care arăta bine și era puternic, avea și far și frâne bune și căști întregi. Tipul este un ucrainean care și-a făcut o afacere în Krabi, foarte de treabă și săritor. Îl recomand cu încredere.

Pe final ne-au costat feribotul câte 700 thb de persoană și taxiul până la aeroportul din Phuket 200 thb de persoană.

Obiective – 385€

Asta pentru cine mai credea că Thailanda e ieftină. Poate este, dacă ajungi acolo și trăiești ca un localnic, căci mâncarea nu e scumpă. Deși cazarea pe termen lung nu e chiar ieftină, cam 300-400€ pe lună în Chiang Mai dacă țin bine minte, cam cât o chirie în București.

În orice caz, dacă mergi ca turist și vrei să vizitezi toate cele, o să te coste.

Cât costă o vacanță în Thailanda – buget pentru două săptămâni
Cât costă o vacanță în Thailanda – Obiective

Cel mai mult în vacanța în Thailanda ne-a costat vizita la Elephant Nature Park din Chiang Mai, cam 64€ de persoană (2500 thb). Următoarea a fost excursia la Doi Inthanon, cel mai înalt munte din Thailanda, care ne-a plăcut enorm, 40€ de persoană. A fost o excursie organizată cu ghid, transport cu microbuzul și o masă inclusă.

Excursiile pe insulele din Krabi nu au fost nici ele ieftine. Pentru Phi Phi am plătit în total 60€ pentru amândoi, dacă iei în calcul și taxa de parc național. Iar turul la Hong Islands cu longtail boat a costat în total 55€ pentru amândoi. Citește aici despre diferitele variante de excursii pe insule și cât costă fiecare: Excursii pe insulele din Krabi – din Ao Nang pe Phi Phi, Hong și alte insule.

Mai departe a mai costat ceva mai mult vizita la Grand Palace din Bangkok, 500 thb de persoană (13€). Nu prea a meritat, a fost sufocant de aglomerat.

Cât costă o vacanță în Thailanda – buget pentru două săptămâni

Suveniruri – 120€

Am cumpărat ceva lucruri, abia acum făcând calculele văd că s-au ridicat la 120€. Am cumpărat

pentru familie și prieteni, dar și pentru noi. Șalvari colorați, eșarfe din cașmir, câțiva magneți foarte simpatici, tricouri, iar pentru noi am cumpărat un set de trei vaze super simpatice, pe care noroc că ni le-au împachetat bine, ca să le putem transporta acasă.

Cele mai multe lucruri le-am luat din Chiang Mai, deși planul inițial era să le luăm de la ultima destinație, Krabi sau Phuket, ca să nu ne cărăm cu ele dintr-un oraș în altul. Dar ne-au cucerit piețele de noapte din Chiang Mai, unde am găsit multe chestii drăguțe. Și până la urmă bine am făcut, căci în Bangkok, și mai ales în Krabi, era totul foarte scump, și sincer nici nu erau lucruri deosebite.

Cât costă o vacanță în Thailanda – buget pentru două săptămâni
Cele trei vaze micuțe sunt din Thailanda

Altele – 17€

Cremă de soare 120 thb / 3€, spray de țânțari din farmacie 80 thb / 2€ (neapărat de luat de la ei, căci țânțarii sunt imuni la spray-urile noastre), medicamente răceală 466 thb / 12€. Cum v-am mai povestit, din păcate am fost răcită aproape toată vacanța, și a trebuit să ne oprim la o farmacie la un moment dat să luăm ceva. Farmaciile sunt dintre cele europene, Boots, la tot pasul.

Cât costă o vacanță în Thailanda – 2400€ buget pentru două săptămâni

În total bugetul nostru s-a ridicat la 2400€ pentru două persoane, cu 100 mai puțin decât estimasem. E mult sau puțin? Nu e o sumă mică, dar pentru o vacanță exotică parcă nici nu e foarte mult.

Din banii aceștia, 1000€ s-au dus pe biletele de avion, deci am avut acolo cheltuieli de 1400€ în două săptămâni. Cu asta aș vrea să combat zvonul că Thailanda ar fi o țară ieftină, și că te costă mult doar să ajungi acolo, dar o dată ajuns trăiești în lux pe bani puțini. Cred că am putea călători și în Europa cu banii ăștia timp de două săptămâni dacă ne-am strădui un pic.

Dar Thailanda a devenit extrem de turistică în ultimii ani, sunt convinsă că acum 10 ani, poate chiar și acum 5 ani, lucrurile stăteau cu totul diferit. Întreaga țară profită, pentru că are de câștigat. De la stat, care îți pune o taxă informală și fără chitanță de 200 thb ca să îți iei VOA mai repede, la șoferul de tuk tuk, care a crescut prețul dincolo de prețul taxiului.

Noi suntem bucuroși că am vizitat o țară atât de exotică, că am pășit pentru prima dată în Asia, și că am ieșit și sub estimări cu cheltuielile.

Cât costă o vacanță în Thailanda – buget pentru două săptămâni
Cât costă o vacanță în Thailanda – buget pentru două săptămâni

Tu ce cheltuieli ai avut în vacanță în Thailanda, în cazul în care ai fost deja acolo? Sunt curioasă să comparăm bugetele.

Sau dacă plănuiești o vacanță în Thailanda, unde ai fi dispus să economisești? La cazare, transport, obiective? Numărul de zile petrecut acolo? Poate mâncare, dacă preferi să îți gătești singur? Lasă-mi un comentariu în secțiunea de mai jos, sunt tare curioasă ce preferințe are fiecare!

Happy Travels!


Citește și:

5 thoughts on “Cât costă o vacanță în Thailanda – buget pentru două săptămâni

 1. Bn.seara te rog sami spui cum ai gasit acele bilete la 1000 eur ptr.amundoi cind peste tot vad ca trec de 1000 eur de persoana .ce
  Agentii ai gasit si pe care o poti recomanda cu siguranta .multumesc !

  1. Buna Adrian. Am asteptat o promotie si in toamna, inainte de plecarea noastra din decembrie, au aparut multe promotii la Qatar. Am aflat de ele pentru ca pe facebook urmaresc foarte multe pagini de travel hackers cu „see first”. Iti las mai jos cateva pagini pe care sa le urmaresti. O alta varianta buna ar fi sa dai subscribe la newsletter la Qatar, si astfel vei primi pe mail notificare cand au oferte: https://www.qatarairways.com/ro-ro/homepage.html. In josul paginii ai sectiunea: Abonați-vă la newsletter.
   https://www.facebook.com/aventurescu/
   https://www.facebook.com/promotrips
   https://www.facebook.com/TravelatorRomania/

   Nu am mers cu vreo agentie, ne-am organizat vacanta pe cont propriu 🙂
   Succes la vanat de oferte 🙂

Lasă un comentariu